VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet20/01/2020

RAZMOTRITI KORAKE ZA PODRŠKU PREKIDU VATRE

 

BRISEL, 20. JANUARA /SRNA-Rojters/ - Ministri spoljnih poslova zemalja EU dogovorili su se danas da razmotre načine za pružanje podrške formalnom prekidu vatre u Libiji, uključujući posmatračku misiju i obnavljanje mornaričke operacije kako bi se podržao embargo UN na naoružanje, saopšteno je u Briselu.

 

"Bez prekida vatre biće teško da se zamisli snažan angažman EU", rekao je na konferenciji za novinare šef spoljne politike evropskog bloka Žozep Borel.

On je rekao da će EU razgovarati o nastavku mornaričke misije u blizini obale Libije kako bi se spriječilo da oružje stiže do militanata.

Očekuje se da će ministri zemalja Unije razmotriti opcije na sljedećem sastanku u februaru, kada će možda donijeti konkretne odluke, rekle su diplomate u Briselu.

Borel, koji je stupio na dužnost u decembru, pozvao je članice Unije da djeluju odlučnije kada je riječ o Libiji.

Strane sile dogovorile su se na jučerašnjem samitu u Berlinu da podrže krhko primirje u Libiji, koja je u haosu od pada Muamera Gadafija 2011. godine. U zemlji trenutno postoje dvije administracije, na istoku i zapadu, koje se bore za vlast i kontrolu nad resursima.