VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/01/2020

ZA PODGORICU EVROPSKA UNIJA NEMA ALTERNATIVU

 

PODGORICA, 22. JANUARA /SRNA/ - Crna Gora nema alternativu kada je riječ o evropskim integracijama, a na tom putu ima podršku Evropskog parlamenta, ocijenjeno je na sastanku predsjednika crnogorske Vlade Duška Markovića i poslanika Evropskog parlamenta i stalnog izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule.

 

"Drago mi je što će Crna Gora imati priliku da sarađuje sa čovjekom koji dobro poznaje region i prilike u našim državama i koji razumije značaj politike proširenja, ne samo u kontekstu stabilnosti, već i sveukupnog napretka", rekao je Marković.

On je istakao da Crna Gora želi da bude članica EU kada bude spremna za to jer želi da u Uniji bude nova vrijednost i kvalitet, a ne problem.

Marković je dodao da je fokus Crne Gore na daljim reformama i mjerljivim rezultatima u oblasti vladavine prava, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.

Sagovornici su se saglasili da je puna funkcionalnost parlamenta i političkog sistema važna za dalji napredak države na putu ka EU, te da je posebno značajan politički konsenzus i dijalog kada je riječ o procesu evropskih integracija i sprovođenju reformi.

Picula je rekao da treba poštovati rezultate koje je Crna Gora ostvarila, ali i da je pred njom mnogo posla koji treba uraditi do punopravnog članstva u Uniji.

On je dodao da će Evropski parlament i druge institucije kroz partnerski odnos i dalje pomagati Crnoj Gori.

Na sastanku je ocijenjeno da je važno građanima obezbijediti bolji život, a Marković je u tom kontekstu govorio o oporavku javnih finansija, snažnom ekonomskom rastu i uslovima za kvalitetniji život.