VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura23/01/2020

FOTOGRAFIJE RISTE MARJANOVIĆA UPEČATLJIVI SVJEDOCI VELIKOG RATA

 

BIJELJINA, 23. JANUARA /SRNA/ - Izložba fotografija prvog srpskog zvaničnog ratnog reportera Riste Marjanovića otvorena je večeras u bijeljinskom Muzeju Semberije.

 

Autori izložbe su Snežana Negovanović i Milojko Gordić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Otvarajući izložbu postavljenu u Muzeju u okviru obilježavanja stotinu godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu, Negovanovićeva je rekla da izuzetno važan segment stvaralaštva Riste Marjanovića, svjedoka vremena od 1910. do 1960. godine, predstavljaju fotografije o događajima iz Prvog svjetskog rata, za koje je Marjanović dobio i titulu "ekselencija fotografije", koju mu je dodijelilo Udruženje profesionalnih foto i filmskih radnika i umjetnika fotografije 1965. godine.

Ona je istakla da je Marjanović, poreklom Šapčanin, bio izuzetna ličnost, po mnogo čemu specifičan jer je posjedovao izuzetno umjetničko i fotografsko obrazovanje prije Prvog svjetskog rata.

Negovanovićeva je istakla da je Srpska vojska u Prvom svjetskom ratu imala organizovanu foto-filmsku sekciju.

"U Beogradu se školovao u Školi za crtanje Riste i Bete Vukanović i kod Milana Jovanovića, brata Paje Jovanovića. Naposletku je završio u Parizu, gde je bio urednik za ilustracije u `Njujork heraldu", izdanje za Evropu. Tu će ga zateći početak Prvog balkanskog rata, gdje će na poziv Dimitirija Apisa doći u Srbiju da snima ratna dešavanja iz Prvog i Drugog balkanskog rata", rekla je Negovanovićeva.

Rista Marjanović je i nakon završetka Prvog svjetskog rata nastavio da snima izgradnju memorijala, spomen-obilježja, kosturnica i na taj način je zaokružio vrlo bitan period u istoriji srpskog naroda", navela je Snežana Negovanović, naglasivši da se Prvi svjetski rat najviše pamti po Marjanovićevim fotografijama.

Direktor Muzeja Semberije Momčilo Koprivica zahvalio je Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na ovoj izložbi, naglasivši njen kulturološki značaj.

"Izložba prati period mobilizacije, velike bitke, kao što su Cerska, Drinska i Kolubarska, opsadu Beograda i povlačenje srpske vojske i srpske vlade na Krf. Marjanović je zabilježio sve ono što je bitno u četiri godine Velikog rata", rekao je Koprivica.

Večerašnja izložba upriličena je u saradnji sa porodicom Riste Marjanovića.