VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 31/01/2020

IZGRADNjA CRKVE - PODVIG RASELJENIH

 

Namjera je da ova crkva ponovo bude simbol rađanja i života u ovom kraju, koji je zamro 1995. godine

 

Priredio: Aleksandar LUKIĆ

MAGLAJ, 31. JANUARA /SRNA/ - Crkva Rođenja Presvete Bogorodice na području Gornjeg Rakovca kod Maglaja jedinstveni je podvig raseljenih srpskih mještana da duhovno povezani obnove lokalnu svetinju, čija je izgradnja zaustavljena 1995. godine, kada je ovo selo sa 430 kuća spaljeno, a stanovništvo protjerano.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, zvona i krst za novosagrađenu crkvu osveštani su krajem septembra prošle godine nakon šestomjesečnih radova nekadašnjih mještana srpskog naselja Gornji Rakovac, okupljenih u Zavičajno udruženje Gornjih Rakovčana "Ognjište Rakovačko".

"Veoma je važno što smo se ponovo okupili jer smo crkvu sagradili narodu", kaže Srni predsjednik Zavičajnog udruženja Davor Vidaković.

Namjera je, ističe on, da crkva ponovo bude simbol rađanja i života u ovom kraju, koji je zamro 1995. godine.

On napominje da je obnovi crkve prethodila želja nekolicine nekadašnjih mještana - školskih drugova da obnove lokalno molitvište /sabor/ da bi nastavili tradiciju okupljanja dugu 200 godina.

"U maju prošle godine organizovana je akcija, kojoj se odazvalo pedeset ljudi, da se nekadašnji prostor molitvišta okrči od rastinja, te očisti oskrnavljeni crkveni objekat koji su povremeno koristili ovčari i stočari", navodi Vidaković.

Molitvište u Gornjem Rakovcu organizuje se drugu nedjelju po Đurđevdanu, odnosno između 15. i 20. maja u zavisnosti od godine i spada u red većih i poznatijih u tom kraju, uz ona na Ozrenu, Tumarama i Bočinji.

"Poslije 24 godine na prošlogodišnjem molitvišu 19. maja okupio se veliki broj nekadašnjih mještana, što je bilo podstrek za obnovu crkve čija je izgradnja započela 1988. godine za vrijeme službe Radenka Todorovića, a zaustavljena nakon progona 1995", ističe Vidaković.

Na uređenju prostora oko Crkve Rođenja Presvete Bogorodice i dalje se radi srcem i iskreno iako je, navodi on, početna inicijativa kod pojedinaca dočekana sa pesimizmom.

"Mnogi su nas pitali zašto gradimo crkvu gdje ne živi niko. Fizički možda i ne živi, ali su mještani duhovno vezani, a poneki od nas obiđu nekadašnja ognjišta i ono što je od njih ostalo", kaže Vidaković.

On podsjeća da su radili svake nedjelje, volonterski, uz tradicionalnu muziku šargija i violina.

"U akciju se uključio širok krug ljudi zahvaljujući društvenim mrežama, a za složene radove angažovani su majstori", dodaje Vidaković.

On poručuje da radovi na uređenju crkve i crkvenog dvorišta i dalje traju. "Radimo, između ostalog, na postavljanju spomen-ploče poginulim mještanima, dovršava se elektrifikacija crkvenog zvona, unutrašnje i spoljašnje uređenje crkve", navodi Vidaković.

Kao prioritet za tekuću godinu predviđeno je uređenje crkvenog dvorišta, rješavanje pitanja prilaznog mosta, izgradnja mjesta za molitvište, te postavljanje temelja sa krstom, kao i spomen-česme.

"Dinamika radova ne zavisi od nas nego od više različitih okolnosti", kaže Vidaković, zadovoljan što se razgovara o uvođenju bogosluženja, organizovanju zadušnica i drugih aktivnosti.

VRATILE SE SAMO DVIJE PORODICE

Vidaković kaže da su se u Gornji Rakovac vratile svega dvije porodice od nekadašnjih 430 kuća, da su obnovljene četiri kuće koje vlasnici posjećuju vikendom i da je zadovoljan što je, otpočinjanjem radova, ovaj kraj živnuo.

On podsjeća da su tokom početnih radova na izgradnji crkve nesebičnu pomoć pružile prve komšije Bošnjaci dajući na korištenje struju i mješalicu, a načelnik opštine Maglaj Mirsad Mahmutagić intervenisao je da se popravi putna infrastruktura.

Vidaković ocjenjuje da su zahtjevi prema maglajskoj administraciji realni i da očekuje njihovu podršku, kao i podršku kantonalnih i federalnih vlasti.

MONOGRAFIJA DOKAZUJE UTEMELJENU DUHOVNOST SRBA U PROTEKLIH 500 GODINA

Vidaković kaže da se tu njegov rad ne završava jer zajedno sa protonamjesnikom maglajskim Vladimirom Kukićem privodi kraju aktivnosti na promociji zajedničke monografije "Na razmeđi vijekova - društveno-istorijski pregled parohije maglajske 1883-2019".

On ističe da monografija predstavlja ozbiljnu istoriografsku studiju koja počiva na relevantnim dokumentima i izvorima, sa ciljem da razbije trivijalne manipulacije istorijskim činjenicama, prikaže realnu sliku i ukaže da Srbi na prostoru Maglaja imaju jak identitet i utemeljenu duhovnost, te dostojanstven građanski i kulturni život unazad 500 godina.

Vidaković je rekao da su, osim Crkve Svetog proroka Ilije u Maglaju, na maglajskom području nekada bila i dva pravoslavna manastira - u Krsnom polju i Čakalovcu, za koja se vjeruje da su izgrađeni u periodu kada i manastir Ozren u Petrovu, koji je zadužbina kralja Dragutina Nemanjića.