VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija25/01/2020

KOŠARAC SA HERCEGOVAČKIM VINARIMA

 

SARAJEVO, 25. JANUARA /SRNA/ - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac obišao je proizvođače vina u Hercegovini i ukazao na važnost predstavljanja lokalnih proizvođača na inostranim tržištima, kao i na jačanje uloge ekonomske diplomatije BiH u tom procesu.

 

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa su naveli da su u okviru dvodnevne posjete resornog ministra Hercegovini planirane brojne aktivnosti, a da će fokus biti na razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave i proizvođačima vina, s obzirom na to da je ovaj region vinski centar BiH.

Košarac je obišao regionalne proizvođače vina - vinarije "Andrija" u Čitluku i "Vukoje 1982" u Trebinju.

Košarac je ukazao na važnost porodične tradicije proizvodnje vina, ali i kontinuirano podizanje kvaliteta kako proizvodnje, tako i unapređenje kadra da bi domaća vina držala korak sa regionalnim i evropskim proizvođačima, a samim tim bila atraktivna za plasman na trećim tržištima.

Hercegovački vinari upoznali su Košarca sa tehnologijom proizvodnje vina, te njihovim autohtonim i višestruko nagrađivanim proizvodima.

Košarac je prilikom posjete Trebinju razgovarao sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i predstavnicima Gradske uprave o konkretnim turističkim projektima, koje treba realizovati u narednom periodu.

Sagovornici su usaglasili da je neophodno jačati prekograničnu saradnju u oblasti razvoja turizma, turističke infrastrukture i ekologije.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnosti povećanja postojećih kapaciteta graničnih prelaza, kao i o potrebi za većom propusnom moći graničnih prelaza i slobodnoj zoni.