VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/02/2020

HRAM U RATU SRUŠEN, U MIRU LJUBAVLJU OBNAVLJAN

 

U Sijekovcu se nalazi Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije, u spomen na postradale mještane sela Sijekovac, a svake godine služi se parastos i odaje pošta ubijenim Srbima

 

Piše: Nenad SIMIĆ

BROD, 6. FEBRUARA /SRNA/ - Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Brodu minirali su i srušili 1992. godine pripadnici HOS-a, a obnovljen je i osveštan 2009. godine, zahvaljujući vjernom narodu.

Starješina hrama Željko Teofilović kaže Srni da je stari hram osveštao 14. oktobra 1890. godine mitropolit Dionisije Drugi Ilijević.

"Hram je doživio sudbinu kao i sve ostale pravoslavne crkve u Brodu koje su porušene i minirane. Velikom ljubavlju i požrtvovanjem srpskog naroda hram je počeo da se obnavlja 1999. godine, a osveštanje je obavljeno 2009", ističe Teofilović.

Parohijske matične knjige, rođenih i krštenih, vjenčanih i umrlih vode se od 1879. godine, a sačuvan je i Domovnik iz 1832. godine.

OSVEŠTANjE HRAMA

Temelje novoga hrama osveštao je 14. oktobra 1999. godine episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije. Građevinski radovi završeni su 2009, a hram je osveštao 29. avgusta 2009. nadležni episkop. Kuma hrama bila je Smiljka Rakić iz Slavonskog Broda.

Sutradan po osveštanju, 30. avgusta 2009. godine Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropoliti mitilinski Jakov i crnogorsko-primorski Amfilohije, te episkopi zvorničko-tuzlanski Vasilije, bački Irinej, vranjski Pahomije, braničevski Ignjatije, slavonski Sava, mileševski Filaret i budimljansko-nikšićki Joanikije.

Liturgiji su prisustvovali i članovi političkog vrha Republike Srpske na čelu sa tadašnjim predsjednikom Vlade Miloradom Dodikom, te ambasadori Grčke i Ruske Federacije. Ovom svetom činu prisustvovalo je oko 10.000 vjernika iz svih krajeva eparhije Zvorničko-tuzlanske i šire.

Ikonostas je, po blagoslovu mitroplita mitilinskog Jakova, dar Mitropolije mitilinske /Mitilini/ iz Grčke. Izrađen je od orahovog i maslinovog drveta u radionici porodice Dimitriosa Kamarasa iz mjesta Ajasos na ostrvu Lezbos.

Ikonostas je rađen dvije godine, a na njegovoj izradi radilo je deset ljudi. Ikone su živopisane u jednom od atinskih ateljea ikonopisa.

SVETOSAVSKI DOM U PUNOM SJAJU

Uz hram je sagrađen i Svetosavski dom, koji je osveštan prošle godine na krsnu slavu hrama i opštine Brod - Pokrov Presvete Bogorodice. Održane su i prve književne manifestacije, promocija knjige brodskog pjesnika Jove Dimića i zajednička manifestacija "Vihorovo stihovanje u Brodu" sa Srpskim književnim klubom "Vihor" iz Dervente.

"Ovo je vraćanje kulture u okvire crkava i manastira, kako je to nekada i bilo, jer su ti hramovi čuvari tradicije i pismenosti srpskog naroda. Još veće zadovoljstvo je što održavamo manifestaciju u Svetosavskom domu, koji je osveštan na praznik Pokrova Presvete Bogorodice, kada je slava hrama", rekao je Teofilović.

SPOMEN-CRKVA U SIJEKOVCU

U Sijekovcu se nalazi Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije, u spomen na postradale mještane sela Sijekovac, a svake godine služi se parastos i odaje pošta ubijenim Srbima.

Srbe iz Sijekovca mučke su pobile 26. marta 1992. godine oružane snage regularne vojske Hrvatske, uz podršku i sadejstvo muslimansko-hrvatskih paravojnih jedinica iz BiH, kada je zvjerski ubijeno 46 civila, uglavnom žena, djece i starih muškaraca.

Crkva je sagrađena na mjestu starog hrama koji je do temelja uništen u ratnim dejstvima muslimansko-hrvatskih snaga u julu 1992. godine.