VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana27/01/2020

SVETOSAVSKOM AKADEMIJOM KRUNISANA PROSLAVA

 

BILEĆA, 27. JANUARA /SRNA/ - Proslavljanje Savindana - krsne slave bilećke opštine i Sabornog hrama Svetog Save završeno je večeras svetosavskom akademijom u Domu kulture "Jevto Dedijer", u organizaciji ovdašnjeg Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

 

Starješina Saborne crkve u Mostaru protojerej-stavrofor Radivoje Krulj istakao je u besjedi da o Svetom Savi kao arhijereju govori postojani temelj srpske crkve koji vijekovima odolijeva raznim iskušenjima i neprijateljstvima.

"A o Svetom Savi kao državniku govore naše države koje su vaskrsavale i izmicale iz sjećanja koje je o njima brižljivo čuvala Savina crkva", naglasio je on.

Protojerej-stavrofor Krulj podsjetio je na Savinu žičku "Besjedu o pravoj vjeri", napisanu prije osam vijekova, navodeći da je ovaj tekst svjedočanstvo o Bogu koji je sam u sebi vječni odnos savršene ljubavi.

"Zahvaljujući ljubavi Svetog Save, odnosno ljubavi Božijoj koju je svjedočio mi braćo i sestre treba da budemo zahvalni što još postojimo, ma kako često bili nedostojni tvrdoglavi roptači, često i vrlo često spremni u svojoj oholosti na svaki oblik izdaje te ljubavi", napomenuo je otac Krulj.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Hor "Tribunija" i Hor "Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški" iz Trebinja pod rukovodstvom dirigenta Stojanke Gudelj.

Nastupila je i pijanistkinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Nevena Živković, a stihove posvećene Svetom Savi govorili su članovi dramske sekcije Srednjoškolskog centra "Golub Kureš" Anđela Dželetović, Darija Kuljić i Andrej Vukoje.