VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 30/01/2020

GEGIĆ: UZETO 5.000 DOZA KRVI - REKORD U ISTORIJI SLUŽBE

 

U Službi za transfuzijsku medicinu i ove godine zabilježen je veći broj prvih davanja krvi, a u prošloj ostvaren je veliki broj analiza i testiranja na transmisione bolesti, te hematoloških analiza za cijelu regiju Semberije, Majevice i Posavine, navodi načelnik Službe Snežana Gegić

 

Priredila: Zorica SIMEUNOVIĆ

BIJELJINA, 30. JANUARA /SRNA/ - Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu u Bijeljini Snežana Gegić ističe da je ova služba oborila rekord u uzetim dozama krvi.

Tokom 2019. godine uzeto je oko 5.000 doza, što predstavlja rekord Službe od njenog postojanja.

"Izuzetno smo zadovoljni jer više doza krvi od nas u Republici Srpskoj godišnje uzme samo banjalučki Zavod /za transfuzijsku medicinu/. Po broju jedinica odmah smo iza njih, kao regionalni centar", navodi Gegićeva za Srnu.

Ona ukazuje da su uspjeli da, u odnosu na porodično davalaštvo, povećaju procenat dobrovoljnog davalaštva.

"Iz tih doza krvi mi možemo stvoriti rezerve i time ispoštovati postulat da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Porodični ili zamjenski davaoci su ljudi koji dođu da daruju krv za određenog pacijenta", naglašava Gegićeva.

Ona objašnjava da je težnja modernog i uspješnog davalaštva u nekoj zemlji da bude što približnije stoodstotnom dobrovoljnom davalaštvu.

"Mi smo na više od 90 odsto dobrovoljnosti davanja", ističe Gegićeva, ocjenjujući ovaj podatak kao presedan u ovdašnjoj istoriji davalaštva.

U Službi za tranfuziju u Bijeljini i ove godine zabilježen je veći broj prvih davanja krvi.

Ona podsjeća da je u Službi u prošloj godini ostvaren veliki broj analiza i testiranja na transmisione bolesti, te hematoloških analiza za cijelu regiju Semberije, Majevice i Posavine.

Gegićeva navodi da nastavljaju modernizaciju Službe, posebno kada je riječ o opremljenosti i naglašava da su u prošloj godini dobili najsavremeniji aparat za automatsko određivanje krvnih grupa davalaca.

Ona napominje da ne treba dozvoliti haotičnost u davalaštvu, pri čemu se dešava da se uzimaju velike količine, a zaboravlja da krv nema rok trajanja samo dok je u čovjeku.

"Kada je uzmemo i konzerviramo, krv ima rok trajanja između 35 i 42 dana, u zavisnosti od antikoagulansa u kesi u kojoj je uzeta krv", kaže ona.

Kada bi došlo do nagomilavanja jednog datuma, bili bi prazni drugi periodi, a zalihe bi se istrošile. Da do toga ne bi došlo, Služba radi plansko uzimanje krvi i organizovanje akcija.

Zato se, u saradnji sa društvima dobrovoljnih davalaca krvi koja gravitiraju bijeljinskoj oblasti, dogovara svaka akcija.

Služba za transfuziju regije Bijeljina ima odličnu saradnju sa Aktivom dobrovoljnih davalaca krvi Rudnika i termoelektrane "Ugljevik". Ovaj aktiv, podsjeća Gegićeva, godišnje tradiconalno ima dvije akcije u kojima se uzima velika količina krvi.

"Sarađujemo uspješno i sa organizacijom DDDK `Zdravlje` iz Bijeljine, koja, takođe, dva puta organizuje akciju", navodi ona i dodaje da ne smije biti zanemareno davalaštvo aktiva Suvo Polje, Novog Naselja Janja, te srednjih škola i brojnih drugih aktiva koji sada imaju svoje termine.

Prije deset godina organizovan je Zavod na nivou Republike Srpske, koji postoji u deset gradova.

"Sada imamo mogućnost da uzmemo krv tamo gdje je najveći potencijal davalaštva, kao u Semberiji, a da je šaljemo gdje je najveća potrošnja - u Univerzitetski klinički centar u Banjaluci", rekla je Gegićeva za Srnu.

Posebno zadovoljstvo je kada se pomogne onome kome je pomoć neophodna, ističe Gegićeva, bez obzira na to gdje se pacijent nalazi, kao što je zadovoljstvo kada se ostvari odnos poštovanja i povjerenja sa davaocima.