VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 03/02/2020

RADOJIČIĆ: PREUREĐENjE MUZEJA PUKA TREBA DA BUDE NA PONOS SVIMA

 

Očuvanje tradicije kulturno-istorijskog nasljeđa vojske srpskog naroda krucijalno je pitanje i suština postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, a usmjereno je ka očuvanju i zaštiti identiteta srpskog naroda, rekao je Radojičić

 

Pripremila: Ana BENCUN

BANjALUKA, 3. FEBRUARA /SRNA/ – Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH ima ambiciozne i ostvarive planove da Muzej ovog puka u Kasarni "Kozara" bude preuređen građevinski i u svakom drugom smislu kako bi dobio adekvatan prostor koji bi u najboljem svjetlu predstavio odbrambeno-otadžbinski rat, nasljeđe Vojske Republike Srpske /VRS/ i njene pripadnike.

"Naš Muzej sa više od 50 eksponata koje čuva, a u okviru kojeg se nalazi i Spomen-soba sa oko 22.500 imena poginulih boraca, najbolji je svjedok teške istorije srpskog naroda", rekao je Srni komandant ovog puka Milan Radojičić.

Novi prostor, dodao je on, trebao bi da pokaže pijetet prema onima koji su najzaslužniji za slobodu srpskog naroda i njegov ostanak na ognjištima.

Radojičić je naveo da je to ozbiljan građevinski poduhvat koji iziskuje značajna sredstva, ali da je siguran da bi bio na ponos svima i služio u edukativne svrhe, kako školarcima i studentima, tako i onima koji dolaze da posjete Banjaluku i Republiku Srpsku.

"Takođe nam je u planu i početak radova na zaštiti eksponata koji su dio muzejske postavke, a izloženi su vani i nalaze se pod uticajem vremenskih prilika i neprilika. Sa tim planom bi trebalo početi čim uslovi dozvole, jer je vrijednost tih esponata u istorijskom smislu velika i svako odlaganje tih radova bi imalo i štetne posljedice", napomenuo je Radojičić.

MUZEJ I SPOMEN-SOBA TREĆEG PUKA U ČAST JUNACIMA!

Radojičić je istakao značaj muzejskih eksponata iz Drugog svjetskog rata koji svjedoče o antifašističkoj borbi srpskog naroda protiv okupatora, jer ukazuju kroz koju je patnju i stradanje prošao.

Kada je riječ o postavci eksponata iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Radojičić je naveo da ona nije uvijek kompletna i upotpunjena onako kako bi to trebalo da bude, te da je razlog i nedostatak prostora, zbog čega je i planiran program rekonstrukcije Muzeja.

"Postavku čine oružje, dijelovi vojne opreme, te fotografije sa ratnih poprišta koje svjedoče o teškim vremenima i situacijama koje su naši vojnici prošli", naveo je Radojičić.

Poseban ponos Puka, dodao je on, predstavlja Spomen-soba, u kojoj se nalazi oko 22.500 imena boraca VRS stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu i jedino je mjesto u Republici gdje su imena svih boraca upisana na jednom mjestu, te ima veliki značaj u istorijskom i sentimentalnom smislu.

"Napravljena je u čast junacima koji su životima platili cijenu naše današnje slobode, a završena je 2012. godine, prije svega, zahvaljujući donaciji tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", kaže Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što Muzej i Spomen-soba bilježe brojne posjete učenika, građana, te brojnih stranih delegacija i pojedinaca.

"Muzej i Spomen-soba prikazuju i žrtvu srpskog naroda za slobodu u proteklom ratu i šalju jasnu poruku onima koji žele da se udube u suštinu tragedije naroda na ovim prostorima, a to je da smo mi Srbi u proteklom ratu samo branili svoja ognjišta, svoj značaj i svoje najmilije, te da nismo nikako mogli biti agresori, kako neki žele da prikažu", rekao je Radojičić.

PRIKUPLJANjE EKSPONATA I PODATAKA TRAJE I DALJE

On je naveo da je način na koji se dolazi do eksponata i druge muzejske građe veoma složen posao koji zahtijeva veliki rad i istraživanja.

"Prikupljanje imena, podataka i eksponata nije završen proces, te nam se stalno javljaju pojedinci koji imaju u svom vlasništvu neki značajan predmet, a koji bi nam ustupili na čuvanje. Saradnja sa našim građanima je u tom smislu veoma značajna i mnogo doprinosi da se obogati fundus Muzeja", kaže Radojičić.

ISTORIJAT

On je podsjetio da je reformom sistema odbrane BiH, koja je realizovana 2006. godine, u strukturu Oružanih snaga BiH ugrađen Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, sa osnovnim zadatkom da kroz svoje djelovanje čuva i njeguje tradiciju vojnog nasljeđa srpskog naroda, te njegove vojske.

"Tu se prvenstveno misli na nasljeđe vojske Republike Srpske i, takođe, vojno nasljeđe našeg naroda kroz istoriju u cjelini, i to na način da Puk da svoj doprinos očuvanju identiteta srpskog naroda na našim prostorima", napomenuo je Radojičić.

On je naglasio da je cilj postojanja Puka i da pruži doprinos njegovanju kulture, uvažavanju drugačijih, te poštovanje različitosti, kao i ostalih krunskih vrijednosti na kojima su stvorene Oružane snage BiH.

Radojičić je naveo da, u skladu sa planom saradnje sa strukturama van sistema odbrane, Puk sarađuje sa institucijama Republike Srpske, Srpskom pravoslavnom crkvom, nevladinim organizacijama i udruženjima proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i svim pojedincima dobre volje kojima je u srcu VRS i njene tekovine, ali i očuvanje nasljeđa srpske istorije.

On je istakao značaj podrške koju Puk u kontinuitetu uživa od kabineta predsjednika Srpske, kao i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

"Veliki značaj za nas ima i Orden Nemanjića, kojim je predsjednik Republike Srpske odlikovao Puk 2010. godine, jer ukazuje da je naš rad prepoznat. Predstavlja veliku čast, ali i obavezu", rekao je Radojičić.

OČUVANjE TRADICIJE

Radojičić je naveo da je očuvanje tradicije kulturno-istorijskog nasljeđa vojske srpskog naroda krucijalno pitanje i suština postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, a usmjereno je ka očuvanju i zaštiti identiteta srpskog naroda.

Ovo pitanje sve više dobija na značaju i zahtijeva angažovanje cijele društvene zajednice, dodao je on.

Domen djelovanja Puka podrazumijeva čuvanje i njegovanje tradicije kulturno-istorijskog nasljeđa, ali ne samo VRS nego i srpskog naroda u cijelosti, kroz njegovu burnu i tešku istoriju, istakao je Radojičić.

"Osnovni cilj jeste da ono čime su nas zadužili naši preci i ono što smo postigli u novijoj istoriji, kroz razne aktivnosti prenosimo na naše potomke i mlade naraštaje da bi im te vrijednosti bile putokaz kroz život", rekao je Radojičić.

On je napomenuo da se Puk ne bavi samo periodom od 1992. godine pa nadalje, već da njegove aktivnosti obuhvataju tradiciju i vojno nasljeđe srpskog naroda na ovim prostorima tokom cijele istorije.

Radojičić je naveo i da su u planu aktivnosti na izradi dijela podzakonskih propisa iz oblasti pukovske problematike, što je jedan od prioriteta u budućem radu.

"U narednom periodu nam predstoji i priprema za obilježavanje Dana VRS i našeg puka - 12. maja, kao i krsna slava VRS i Puka - Vidovdan, a namjera nam je da manifestacije povodom obilježavanja ovih datuma budu sadržajnije i sve posjećenije", ukazao je Radojičić.