VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura31/01/2020

PRAIZVEDBI PREDSTAVE "DUČIĆ" PRISUSTVOVALA CVIJANOVIĆEVA

 

BANjALUKA, 31. JANUARA /SRNA/ - Predstava "Dučić", u režiji Juga Radivojevića, doživjela je svoju praizvedbu večeras u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci, a među posjetiocima je bila i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

 

Cvijanovićevu je dočekao direktor Narodnog pozorišta Nenad Novaković, a predstavu je sa balkona pratila zajedno sa suprugom, prenosi "Srpskainfo".

Drama o životu i radu Jovana Dučića /1874–1943/ pokušava da sagleda život i djelo jednog od najznačajnijih pjesnika, mislioca i diplomate Srbije i Jugoslavije u turbulentnim vremenima oslobađanja južnoslovenskih naroda od Otomanske i Austrougarske monarhije, stvaranja i razaranja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije, te potpunog razočarenja u ideju jugoslovenstva.

Buran društveni život ispreplitan je u ovom pozorišno-istorijskom dnevniku, u kojem su za potrebe drame pojedini istorijski fakti izmijenjeni, sa isto tako burnim privatnim životom Jovana Dučića.

U ulozi Jovana Dučića je Zlatan Vidović, a glumačku postavu čine i LJubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Dragoslav Medojević, Velimir Blanić, Aleksandar Ševo, Željko Stjepanović, Boris Šavija, Goran Jokić…

Predstava je rađena po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića, scenograf je Dragana Purković Macan, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić…

Prva repriza je na repertoaru sutra u 20.00 časova.