VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura03/02/2020

ODRŽAN GODIŠNjI KONCERT KUD-a "PETAR PRVI KARAĐORĐEVIĆ MRKONjIĆ"

 

MRKONjIĆ GRAD, 3. FEBRUARA /SRNA/ - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada održalo je godišnji koncert na kojem je, osim ovog ansambla koji postoji 30 godina, nastupilo još šest KUD-ova iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

 

Mrkonjićkoj publici sinoć su se, osim domaćina, predstavili i članovi Ansambla narodnih igara i pjesama "Mladost" iz Zalužana, Folklornog ansambla Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače Kragujevačke, KUD-a "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka, KUD-a "Naša mladost" iz Ključa, KUD-a "Vrelo" iz Šipova i KUD-a "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić rekla je novinarima da je KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" punih 30 godina čuvar tradicije ovog kraja.

Umjetnički rukovodilac KUD-a Milica Grmaš rekla je da je godišnji koncert prilika da se prikažu rezultati rada, naglasivši da je kroz društvo za 30 godina prošlo više od 5.000 djece.

"Iza nas je mnogo uspjeha, nagrada, putovanja. Trudimo se da na svim gostovanjima istaknemo svoje nacionalno biće", istakla je Grmaševa.

Aleksandar Petrović iz Rače Kragujevačke rekao je da su Mrkonjićanima pokazali novu koreografiju, igre iz Pomoravlja, te da su uživali u prirodnim ljepotama i druženju u ovom gradu.

KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" ima više od stotinu članova, a u svom sastavu ima i pjevačku grupu.

Godišnji koncert KUD-a je samo jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja Dana opštine Mrkonjić Grad, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se poslije petomjesečnog izbjeglištva Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.