VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura03/02/2020

POČEO ČETVRTI FESTIVAL RUSKOG FILMA

 

BRATUNAC, 3. FEBRUARA /SRNA/ - U Bratuncu je večeras svečano otvoren tradicionalni, četvrti po redu Festival ruskog filma koji će trajati do subote, 8. februara.

 

Festival je počeo prikazivanjem filma "Legenda o kolovratu", autora Džanika Fejzijeva i Ivana Šurhoveckog, a u okviru ove kulturne manifestacije otvorena je i izložba slika "U susret ruskom caru", koja govori o životu i stradanju ruske carske porodice Romanovih.

Svečanom otvaranju festivala prisustvovala je ataše za kulturu Ambasade Rusije u BiH Anastasija Gajdalenog.

Ona je rekla da je raduje veliko interesovanje stanovnika Bratunca prema ruskoj kulturi i zahvalila za bratski prijem organizatora manifestacije, te najavila dalju saradnju i njeno proširenje.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović naglasio je da je Ambasada Rusije u BiH prepoznala veliko interesovanje srpskog naroda za rusku kulturu jer je riječ o bratskim narodima i dodao da je ova kulturna manifestacija svake godine bogatija za nove sadržaje.

Mlađenović je istakao da se opština Bratunac prošle godine bratimila sa podmoskovskom opštinom Rošalj i da će predstavnici opštine Bratunac i grupa kulturnih i sportskih radnika ove godine ići u uzvratnu posjetu Rošalju.

Direktor bratunačkog Doma kulture Radovan Petković zahvalio je ruskoj Ambasadi za podršku i rekao da će se ova manifestacija i dalje njegovati jer postoji veliko interesovanje za rusku kulturu.

Prije prikazivanja filma jednom ruskom pjesmom predstavila se lokalni vokalni solista Valentina Matić koja treba da nastupi na međunarodnom muzičkom festivalu u ruskom gradu Murmansku, a bratunačko Kulturno-umjetničko društvo "Most" izvelo je splet srpskih igara.

Festival se nastavlja sutra prikazivanjem istorijskog filma "Bitka za Sevastoplj", autora Sergeja Mokrickog.

Organizator ove kulturne manifestacije je Dom kulture Bratunac uz pomoć Ambasade Rusije u BiH i podršku bratunačke opštine.

Ulaz za sve projekcije tokom festivala je besplatan.