VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 05/02/2020

5G MREŽA OLAKŠAĆE ŽIVOT I OMOGUĆITI RAZVOJ?

 

Ova tehnologija je u začeću i vjerovatno će proći još neko vrijeme da se dođe do standardizacije u njenom sprovođenju. U Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj već su rađena probna testiranja

 

Piše: Bojan REČEVIĆ

BANjALUKA, 5. FEBRUARA /SRNA/ - Uvođenje i globalna komercijalna primjena nove, pete generacije mobilnih mreža /5G/ obezbijediće u narednim godinama neuporedivo veće mogućnosti za prenos i razmjenu podataka, što bi u doba digitalne transformacije i ekonomije trebalo da bude važna osnova za nesmetani razvoj i napredak u funkcionisanju društva, navode sagovornici Srne.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je Srni da bi Republika Srpska, pogotovo u sferi privrede, morala i trebalo da prati ove tehnološke trendove jer bi u suprotnom mogla da ima otežane uslove za rast i razvoj.

Gverić je naglasio da je 5G logična reakcija na nedostatak prostora i kapaciteta za prenos podataka u okviru aktuelne 4G mreže.

"Ilustracije radi, početkom devedesetih godina brzina protoka podataka rasla je za nekih 100 gigabajta na dnevnom nivou, a 2017. godine bila je 45.000 gigabajta po sekundi. Prema nekim podacima, 4G mreža može da podrži oko 4.000 uređaja koji se nalaze na jednom kilometru kvadratnom, a 5G oko milion. Dakle, to znači da su u sferi moderne digitalne ekonomije ključni podaci i njihov prenos", objasnio je Gverić.

On je rekao da zbog ogromnih mogućnosti 5G mreže ne bi trebalo da dolazi do zagušenja u pristupu internetu, pa i prekida prenosa podataka poput videa i drugih sadržaja.

Gverić je istakao da će razvoj vještačke inteligencije, koja u okviru 5G podrazumijeva daleko bržu softversku obradu velike količine podataka, donijeti brojne prednosti u zdravstvu, obrazovanju, poljoprivredi, privredi i slično.

On je naveo da će različiti uređaji na mreži komunicirati jedni s drugima, te da će se, na primjer, pametni semafori prilagođavati uslovima na putevima, a pametna rasvjeta navikama ljudi.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je Srni da 5G tehnologija neminovno dolazi, te da ostaje samo pitanje kako će biti primijenjena.

"Ova tehnologija je u začeću i vjerovatno ćemo pričekati još neko vrijeme da se dođe do određene standardizacije u njenom sprovođenju. Već 20 operatera na globalnom nivou primjenjuje 5G, a cilj je da se dođe do što većih brzina. S obzirom na to da djeluje na više talasnih dužina i frekventnih spektara, ova tehnologija zahtijeva i primjenu većih tehnoloških resursa ili većeg broja antena, odnosno transmitera signala", objasnio je Rajčević.

Kada je riječ o spekulacijama da bi 5G tehnologija i mreža, zbog navodnog elektromagnetnog zračenja i visokih frekvencija, mogle štetno da utiču na zdravlje ljudi, Rajčević je napomenuo da pojedini regulatori u SAD, koji su vršili određena istraživanja, ističu da to nije slučaj.

"Oni tvrde da nema značajnog uticaja na zdravlje ljudi u primjeni 5G tehnologije. Sa druge strane, u Švajcarskoj su rađena određena istraživanja nakon čega je zaustavljena primjena ovih tehnologija dok se ne obave nova i dođe do novih saznanja u pogledu primjene 5G i uticaja na zdravlje stanovništva", naveo je Rajčević.

Šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci Gordana Gardašević rekla je da je 5G sistem potpuno nov, kompleksan i revolucionaran koncept koji podrazumijeva umrežavanje objekata i stvari, odnosno miliona uređaja koji će razmjenjivati podatke u određenom prostoru.

"Tu su i aplikacije čije zahtjeve raniji sistemi mobilnih mreža nisu uspijevali da ispune. Riječ je o aplikacijama u vezi sa telemedicinom, daljinskim monitoringom i nadzorom, autonomnim vozilima, upravljanjem saobraćajem, robotikom, automatizacijom u industriji. Ulazimo u jednu sasvim novu eru komunikacija", objasnila je Gardaševićeva.

Gardaševićeva je naglasila da će primjena 5G sistema krajnjim korisnicima omogućiti vrlo kvalitetne usluge, navodeći da su u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj već rađena probna testiranja na tom planu.

"U vezi sa tim, voljela bih da na ovim prostorima vidim bolju saradnju akademskih institucija, industrije i telekomunikacionim kompanija. Uvjerena sam da rezultati ne bi izostali", rekla je Gardaševićeva.

Ona je otkrila da se sada govori i o 6G sistemima, koji su u laboratorijskim uslovima već testirani u Finskoj.

U ranijim saopštenjima Evropske komisije navedeno je da će uvođenje 5G mreže obezbijediti daleko veći kapacitet i brži pristup internetu, razmjenu podataka između pametnih uređaja i mreže, kao i veću efikasnost uređaja, pouzdanost i stabilnost mreže, a biće unaprijeđeno i funkcionisanje javnih službi.

Na planu medicine, razvoj 5G mreže bi, kako navode, trebalo da omogući da u jednoj zemlji u realnom vremenu budu izvođene hirurške operacije uz vođstvo i savjete ljekara iz druge zemlje.

Ova mreža i tehnologije omogućiće rad pametnih kućanskih aparata, a doprinijeće i na planu načina učenja i prenosa znanja i vještina.

Evropska komisija je navela i da se globalni prihodi 5G tehnologije u 2025. godini procjenjuju na 225 milijardi evra, te da je važno da pristup ovoj mreži bude omogućen u svim zemljama EU radi jednakih mogućnosti digitalnog napretka.