VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 06/02/2020

VELIKI ZNAČAJ REGIONALNE SARADNjE U DOMENU ODBRANE

 

Prioritet u radu - modernizacija Oružanih snaga BiH i poboljšanje operativne sposobnosti... Uprkos kontinuiranom procesu podmlađivanja kadra u Oružanim snagama BiH, taj problem sve prisutniji zbog odlaska mladih i problema u vezi sa finansiranjem, što se odražava na plate... Potrebno povećati budžet za odbranu kako bi se popravio radnopravni status vojnika, podoficira i zaposlenih u Ministarstvu odbrane...

 

Priredio: Bernard MILOŠEVIĆ

SARAJEVO, 6. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić istakao je u intervjuu Srni da je od velikog značaja regionalna saradnja u domenu odbrane, prvenstveno radi obezbjeđivanja stabilnosti i bezbjednosti.

On je naglasio da će nastaviti angažman na tom polju jer, kako kaže, međusobna saradnja vojski na najbolji način obezbjeđuje mir i stabilnost u regionu.

Podžić je najavio da će mu prioritet u radu biti zalaganje za povećanje budžeta za odbranu kako bi primjenom strateškog dokumenta Pregled odbrane bio pokrenut proces modernizacije, odnosno poboljšanje operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH.

"Nažalost, trenutni nivo finansiranja nije zadovoljavajući s obzirom na to da smo trenutno ispod jedan odsto bruto domaćeg proizvoda, što onemogućava značajnija ulaganja u opremanje i modernizaciju sredstava, opreme i infrastrukture Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH", naveo je Podžić.

On je podsjetio da je Savjet ministara 2015. godine odobrio četiri višegodišnja projekta, od kojih su dva u toku, a odnose se na obezbjeđivanje i unapređenje helikoptera i motornih vozila.

Prema njegovim riječima, 300 miliona KM je vrijednost projekta obezbjeđivanja i unapređenja operativnosti helikoptera Oružanih snaga BiH, čiji je period realizacije do 2025. godine, a vrijednost obezbjeđivanja i unapređenja operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH iznosi 21,2 miliona KM, dok je period realizacije bio do 2018.

Osim ova dva projekta, Podžić je naveo i projekat nabavke opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe, sa periodom realizacije od 2016. do 2020. godine, vrijednosti 8,8 miliona KM.

"Pred nama je i višegodišnji projekat `Školovanje oficira VES avijacija`, sa periodom realizacije 2016-2024. godine, čija je vrijednost 7,8 miliona KM", rekao je ministar odbrane u Savjetu ministara.

Podžić kaže da je počelo sprovođenje Projekta nabavke motornih vozila, odnosno nabavke specijalizovanih vozila za potrebe Oružanih snaga BiH, zahvaljujući činjenici da postoji dio neutrošenih sredstava iz ranijih godina, koji je odobrio Savjet ministara u svrhu finansiranja višegodišnjih projekata.

On je naveo da je zahvaljujući posebnom projektu potpisan Ugovor o nabavci četiri helikoptera vojne oznake "UH-1H-II", ukupne vrijednosti 38.539.378 dolara, od čega je BiH učestvovala sa 4.360.000 dolara.

Preostali iznos, dodao je on, obezbijedila je Vlada SAD kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama "FMS" i "FMF".

Podžić smatra da će ovom nabavkom Oružane snage moći da nastave još bolje da izvršavaju zakonom definisane zadatke, te biti od još veće koristi građanima BiH.

On je izrazio očekivanje da će uskoro doći do potpisivanja sporazuma sa Vladom Turske kojim je predviđeno da BiH dobije oko 60 miliona KM za nabavku materijalno-tehničkih sredstava za Oružane snage BiH.

Podžić je podsjetio i na donaciju 20 vojnih višenamjenskih motornih vozila "hamvi" Vlade SAD, dodajući da se u narednom periodu očekuje isporuka još 16 ovakvih vozila, čime bi njihov konačan broj bio 60.

Zahvaljujući sredstvima Vlade Velike Britanije, rekao je ministar odbrane u Savjetu bezbjednosti, Oružane snage BiH dobile su i novu opremu za spasavanje za oba helikopterska skvadrona Brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane, dok su, zahvaljujući njemačkoj donaciji, u upotrebu stavljene bočne dizalice za helikoptere "UH-1H".

"Time smo proširili spektar zadataka koji se mogu izvršavati, uključujući i pomoć civilnim institucijama. Međutim, pored navedenog, zajedno sa svojim zamjenicima pokušaću naći racionalna rješenja kako bi napravili uštede na unutrašnjem planu i taj novac preusmjerili na modernizaciju Oružanih snaga BiH", istakao je Podžić.

On je naveo da namjerava da intenzivira aktivnosti na rješavanju neperspektivne pokretne i nepokretne vojne imovine koja odvlači značajne materijalne i ljudske resurse, koji se mogu korisnije preusmjeriti.

Kad je riječ o učešću Oružanih snaga BiH u međunarodnim mirovnim misijama i vojnim vježbama, Podžić je istakao da za taj angažman konstantno dobijaju pohvale NATO-a i drugih međunarodnih zvaničnika.

"Pripadnici Oružanih snaga BiH, kao naš najbolji resurs, ravnopravno, rame uz rame sa pripadnicima članica NATO-a i drugih razvijenih zemalja, učestvuju u mirovnim misijama, vojnim vježbama i drugim aktivnostima. Naši pripadnici u mirovnim misijama su i naši najbolji ambasadori", smatra Podžić.

On je napomenuo da 76 pripadnika Oružanih snaga BiH trenutno učestvuje u tri vrste misija, među kojim je sa 68 vojnika najbrojnija NATO misija u Avganistanu "Odlučna podrška".

"Pripadnici Oružanih snaga BiH u UN misijama u Kongu učestvuju sa tri vojna posmatrača, u Republici Mali sa dva štabna oficira, a u EU misiji u Centralnoafričkoj Republici sa tri pripadnika", naveo je Podžić.

On je ukazao da je, uprkos kontinuiranom procesu podmlađivanja kadra u Oružanim snagama BiH, taj problem sve prisutniji.

"S jedne strane, BiH se suočava sa problemom odlaska mladog kadra, a sa druge - problemi finansiranja posebno se odražavaju i na plate pripadnika Oružanih snaga BiH, te negativno utiču na popularnost vojnog poziva", naglasio je Podžić.

Prema njegovim riječima, iz Oružanih snaga BiH, po raznim osnovama, 2019. godine izašlo je oko 450 lica, što se pokušava nadomjestiti atraktivnim školovanjima na uglednim vojnim školama partnerskih i prijateljskih zemalja.

On je izrazio očekivanje da će novi saziv Savjeta ministara stvoriti pretpostavke za povoljnije uslove života s ciljem zadržavanja mladih u BiH, dodajući da je veoma važno preduzeti potrebne mjere kako bi pridobili kvalitetne mlade ljude i zadržali ih u odbrambenom sistemu i BiH.

Ministar odbrane u Savjetu ministara ocijenio je da je personal najbolji i najvredniji resurs koji BiH ima.

"Naše pripadnike odlikuje obučenost, profesionalizam i posvećenost izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, kako u BiH tako i van zemlje", rekao je Podžić i istakao da će se u predstojećem periodu zalagati za povećanje budžeta za odbranu kako bi se popravio radnopravni status vojnika, podoficira i zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.