VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura05/02/2020

RASPRODATE KARTE ZA PRVU PREDSTAVU GRADSKOG POZORIŠTA "SEMBERIJA"

 

BIJELJINA, 5. FEBRUARA /SRNA/ - Nijedan grad se ne može smatrati ozbiljnim ukoliko nije osnovao pozorište, a informacija da su sve karte za prvu predstavu Gradskog pozorišta "Semberija" veoma brzo prodate, opravdava osnivanje ove ustanove kulture, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Bijeljine Predrag Jović.

 

On je na prijemu za glumce, rukovodstvo i dio stručnog tima rekao da je za Pozorište "Semberija" iz gradskog budžeta ove godine izdvojeno više od 130.000 KM i da je zadovoljan što će bijeljinska publika sutra moći da uživa u "Komediji ometenoj u razvoju", po tekstu Milivoja Mlađenovića, a u režiji Dušana Tuzlančića.

"Ovo je veliki početak, ali smo odlučili da idemo `korak po korak`. Stalni radni odnos za početak će zasnovati direktor i tri glumca, a kasnije ćemo se, postepeno, truditi da cijeli ansambl bude zaposlen. Ponosan sam što će sutrašnjoj premijeri prisustvovati veliki broj pozorišnih profesionalaca iz regiona, tako da su nove saradnje na pomolu", rekao je Jović novinarima.

Direktor Gradskog pozorišta "Semberija" Ivan Petrović zahvalio je glumcima za strpljenje i predan rad.

"Mnogi su bili oduševljeni onim što smo prikazivali na probama, ali jedva čekamo da vidimo reakciju publike na premijeri. Oni će najbolje ocijeniti predstavu koju smo pripremali četiri mjeseca, na visokom profesionalnom nivou. Dodao bih da predstava nije primjerena za mlađe od 16 godina, da se ne bi dogodilo da roditelji na premijeru povedu djecu", rekao je Petrović.

Milivoje Mlađenović, dugogodišnji pozorišni radnik i dobitnik nagrade za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umjetnosti u Srbiji, istakao je da Grad Bijeljina nakon sutrašnje premijere dobija ustanovu kulture koja će kritički razmatrati stvarnost u kojoj živimo.

"Gradsko pozorište `Semberija` će svojom delatnošću opravdati postojanje - biće pozorište Grada, Semberije, suočavaće publiku sa samom sobom, baviti se lokalnim i univerzalnim temama, ali biti i škola za narod - obrazovati ga i razveseljavati", rekao je Mlađenović.

Prva predstava Gradskog pozorišta "Semberija" biće premijerno izvedena od 20.00 časova.

U predstavi igraju Ivan Petrović, Vanja Krtolina, Nenad Blagojević, Mirna Jovanović, Mihailo Maksimović, Marija Novaković i Dušan Ranković.

Tekst predstave rađen je po motivima satiričnih romana Fransoe Rablea "Gargantua i Pantagruel".