VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/02/2020

ROMAN "MULAT ALBINO KOMARAC" PREDSTAVLJEN BILEĆANIMA

 

BILEĆA, 6. FEBRUARA /SRNA/ - U Bileći je večeras promovisan roman "Mulat albino komarac" autora Steve Grabovca iz Banjaluke, koji je ove godine ušao u najuži izbor među pet romana za NIN-ovu nagradu.

 

Grabovac je rekao novinarima da je to generacijski roman, roman o odrastanju, u kome je predstavljen problem generacije koja je stasala i odrasla u ratu, a onda preskočena u vremenu.

"Bili su premladi za rat kada je rat počeo, u momentu kad se rat završio oni su već bili prestari da se uključe u neke normalne životne tokove, tako da se ja bavim periodom tranzicije koja je došla poslije rata i periodima života prije rata", rekao je Grabovac.

On je dodao da se trudio da izbjegne svako politizovanje i favorizovanje bilo koga i da nije pisao tipičnu ratnu ni antiratnu priču.

Lazar Gnjato iz Udruženja "Liber", koje je zajedno sa Narodnom bibliotekom "Vladimir Gaćinović" organizovalo večerašnju promociju, rekao je da je čast da su imali priliku da predstave novo ime na srpskoj književnoj sceni, ali i mladu izdavačku kuću iz Banjaluke "Imprimatur" koja je sve više prisutna u knjižarama Republike Srpske i Srbije.

"Nadamo se da ćemo uspjeti da predstavimo još nekoliko istaknutih autora iz Republike Srpske koji su se takođe našli kako u užem tako i širem izboru za NIN-ovu nagradu", rekao je Gnjato.