VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/02/2020

VIRTUELNA TURA KROZ PETROVARADINSKU TVRĐAVU

 

NOVI SAD, 13. FEBRUARA /SRNA/ - Egzit fondacija predstavila je danas u Novom Sadu internet platformu, koja omogućava domaćim i inostranim posjetiocima da čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu upoznaju putem nove virtuelne trodimenzionalne /tri de/ ture.

 

Tokom virtuelne ture kroz Petrovaradinsku tvrđavu posjetioce će se upoznati o njenim ljepotama, istorijskim činjenicima, ali i aktuelnostima u vezi sa Gibraltarom na Dunavu, kako se ovo zdanje često naziva.

Zanimljivo je da je interaktivni vodič za sve posjetioce glumac Nikola Škorić, jedan od arhivara iz televizijske serije "Državni posao", koji je po profesiji istoričar.

Škorić na duhovit način dočekuje posjetioce i priča im legende o alama i mačkama, o petrovaradinskom zatvoru i brojne druge mitove i zanimljivosti, koji su dio bogate istorije Petrovaradinske tvrđave.

"Putem mog lika koji se provlači kao vodič u virtuelnoj turi ispričali smo sažet istorijat Petrovaradinske tvrđave. Trudili smo se da sve priče kreativno predstavimo i nadam se da smo u tome uspeli", rekao je Škorić na promociji tri de ture u novosadskoj Galeriji Matice srpske.

Predsjednik Upravnog odbora pomenute fondacije Ivan Petrović rekao je da je virtuelna tura ujedno i promocija bogatog kulturnog nasljeđa Novog Sada i Srbije.

"Virtuelna tura Petrovaradinskom tvrđavom nastavak je dugoročnih aktivnosti Egzit fondacije na turističkom brendiranju i promociji kulturnog nasleđa Novog Sada i Srbije, i to na inovativan i zanimljiv način. Imamo bogato kulturno nasleđe u našem okruženju, koje se može popularisati i promovisati na savremen način i dobiti ekonomsku održivost i zaštitu kroz razvoj kulturnog turizma", kaže Petrović.

Trodimenzionalna virtuelna tura dostupna je svim korisnicima računara i pametnih mobilnih telefona, a zaniteresovani se u svojevrsnu avanturu mogu uputiti i putem sajta Egzit fondacije.

Ta internet platforma nastavak je promovisanja Petrovaradinske tvrđave, kao i jačanja njenog međunarodnog turističkog potencijala.

Potencijal je Tvrđava stekla u današnje vrijeme, prvenstveno zahvaljujući svjetski afirmisanom muzičkom festivalu "Egzit", koji ove godine slavi 20 godina.

U Galeriji Matice srpske prezentovana je i studija o novoj kulturno-turističkoj ruti između Novog Sada i Nacionalnog parka baštine u Opustaseru u Mađarskoj.

Održana je i panel-diskusija "Kulturno-istorijsko nasleđe, kreativne industrije i nove tehnologije" na kojoj su učestvovali direktor Zavoda za zaštitu spomenika i kulture grada Novog Sada Siniša Jokić, arheolog iz Centra za urbani razvoj Rade Milić, te Škorić i Petrović.