VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/02/2020

KROZ PROJEKAT "ČITALIĆI" DO LJUBAVI PREMA KNjIGAMA

 

KOSTAJNICA, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Osnovna škola /OŠ/ "Petar Mećava" u Kostajnici realizuje projekat "Čitalići" u kojem učestvuju učenici od drugog do devetog razreda koji uz podršku bibliotekara, nastavnika i učitelja, razvijaju ljubav prema knjigama.

 

Školski bibliotekar Sanja Borojević rekla je Srni da projekat već nekoliko godina organizuje Republički pedagoški zavod, s ciljem razvijanja i njegovanja ljubavi prema knjigama i čitanju.

"Projekat je pokrenut da bi učenicima približili čitanje kao aktivnost koja podstiče razvijanje kreativnosti i mašte, a naša škola uključena je ove školske godine", rekla je Borojevićeva.

Prema njenim riječima, projekat "Čitalići" podrazumijeva niz aktivnosti koje svake godine odgovaraju na drugu temu, a ovogodišnja je "Putovanje nam donosi sreću, a ne odredište. Isplovi zato iz sigurne luke, otkrivaj, sanjaj, istražuj!".

Ona je navela da u vezi sa datom temom organizuju aktivnosti u kojima nastavne cjeline iz različitih školskih predmeta povezuju sa njom, odnosno ove godine sa putovanjima.

"Pišemo pjesme, održali smo prezentaciju povodom godišnjice uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću. Đaci su sa učiteljima `putovali` u svijet basni, izrađivali smo razglednice i putovali u zemlju `Čitalića`, pripremili i izveli prikladne skečeve pred prvačićima, napisali i komponovali pjesmu `Čitalići` i organizovali kviz znanja. Trenutno se priprema `putovanje` u Japan", otkrila je Borojevićeva.

Borojevićeva je naglasila da je važno da u okviru projekta bude ostvarena povezanost svih školskih predmeta, ne samo srpskog jezika i korištenja biblioteke, nego i predmeta kao što su likovna i muzička kultura, geografija i slično.

Kao posebnu aktivnost, Borojevićeva je izdvojila vođenje čitalačkih dnevnika, za koje učenici pokazuju veliku zainteresovanost.

"Čitalački dnevnici treba da sadrže najmanje tri djela mimo obavezne lektire, naziv pročitanog djela, ime pisca, imena likova i njihovu analizu, nepoznate riječi i prikladne ilustracije, a obavezno se pišu ćirilicom", navela je Borojevićeva.

Ona je istakla da se na ovaj način razvijaju kreativnost i maštovitost, čuva i njeguje ćirilica i više koristi bibliotečki fond, odnosno knjige koje nisu obavezne kao školska lektira.

Prema njenim riječima, završnica projekta biće smotra najkreativnijih učenika koji će predstaviti svoje škole u aprilu u Prijedoru.

Borojevićeva je podjsetila da biblioteka kostajničke osnovne škole postoji od sedamdesetih godina prošlog vijeka i ima oko 12.000 bibliotečkih jedinica, među kojima su i knjige koje nisu obuhvaćene programom školske lektire.

Ona je navela da je škola obezbijedila i prostoriju koja služi kao čitaonica i prostor u kojem nastavnici srpskog jezika i učitelji, u saradnji sa bibliotekarom, sa učenicima čitaju djela koja nisu obavezna u školi.

"Knjige koje naši učenici ne mogu pronaći u školskoj biblioteci, dostupne su im na dječijem odjeljenju gradske biblioteke, sa kojom škola uspješno sarađuje godinama, pa tako i u okviru ovog projekta", naglasila je Borojevićeva.