VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura15/02/2020

MIRELI GAVRANOVIĆ KNjIŽEVNA NAGRADA "SLAVKO JUNGIĆ JESEJ"

 

ČELINAC, 15. FEBRUARA /SRNA/ - Mirela Gavranović, apsolvent Visoke medicinske škole u Prijedoru, ovogodišnja je dobitnica književne nagrade "Slavko Jungić Jesej" koju u Čelincu dodjeljuju lokalno Prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i Vinarija "Jungić" književnim stvaraocima mlađim od 30 godina.

 

"Priča Mirele Gavranović pod naslovom `Pismo ocu` nagrađena je u konkurenciji 30 literarnih radova iz Srbije i Republike Srpske", rečeno je Srni u "Prosvjeti".

Žiri, koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti Zagorka Trivić, Jelena Ivanković i Momčilo Spasojević, predložio je da se otkupe pjesme banjalučkih učenica Selene Berić i Hristine Mrša, te priče Fedora Marjanovića iz Banjaluke i Petre Nešić iz Niša.

U konkurenciji pjesama o vinu i vinogradarstvu, u kojoj godine starosti kandidata nisu ograničene, stiglo je 15 radova, a najbolje ocijenjene pjesme su Mihajla Orlovića, Gojka Mandića, Vojislava Eskića, Miladina Berića, Živka Vujića, Ratka Popovića i Slobodana Trbića.

Nagrade su sinoć uručene na književnoj večeri održanoj u konobi Vinarije "Jungić" u Markovcu kod Čelinca.

"Prosvjeta" Čelinac i Vinarija "Jungić" osnovali su ovu književnu nagradu 2012. godine sa namjerom da se čuva uspomena na djelo čelinačkog pjesnika, profesora i boema Slavka Jungića Jeseja i afirmišu mladi književni stvaraoci.

Nagradu su ranije dobili Nikola Zelenković iz Banjaluke, Radovan Sinđelić iz Bogatića kod Šapca, Bojana Ostojić, Aleksandar Ivanić i Aleksandar Materić iz Čelinca, Milica Simić iz Teslića i Dalibor Mirosav iz Kozarske Dubice.