VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 17/02/2020

MATI TEOKTISTA: KO PRODA SVOJE - TAJ JE PROKLET!

 

Igumanija Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Srpskoj ulici u Đakovici, koja dvadeset godina ne izlazi van porte, napominje da ih, uz Bogomajku, čuva i bratija dečanska

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

ĐAKOVICA, 17. FEBRUARA /SRNA/ - Mati Teoktista, igumanija Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Srpskoj ulici u Đakovici, u koji se ne može ući jer su Albanci zabranili pristup Srbima, poziva srpski narod da ne napušta Kosovo i Metohiju.

"Živimo moleći se Bogomajci. Ne razmišljamo o ljudima koji nas okružuju, koji su nam palili dom /Hram Preobraženja Gospodnjeg/ i koji su, iako znaju da se naše molitve za spasenje duše odnose na sve ljude, hteli da nam uzmu i ovo malo duše. Ali, nisu znali da nas Bogomajka čuva", kaže mati Teoktista za Srnu.

Ona napominje da dvadeset godina monahinje ne izlaze van porte, te da ih, uz Bogomajku, čuva i bratija dečanska.

"Da nije njih, ne znam šta bi sa nama bilo i kako bismo opstale", objašnjava igumanija.

Zabrana ulaska u Hram Srbima, posebno rođenim Đakovičanima, važi od martovskog pogroma 2004. godine, kada su albanski ekstremisti, kako napominje igumanija, "upali preko manastirskog zida i zapalili konake i Hram".

"Pripadnici KFOR-a, ako se dobro sećam - Austrijanci, skupili su nas devet žena uz zid u ćošku porte, štiteći nas tenkovima, da bi nas potom ubacili u neko zatvoreno vozilo i odvezli u Dečane", prisjeća se mati Teoktista, bivša nastavnica pedagogije.

Iako su u potpunom okruženju Albanaca još od 1999. godine, do martovskog pogroma 2004. niko ih nije dirao, jer su, kako navodi, "Šiptari starosedeoci poštovali crkvu i znali da se onom ko gađa crkvu ne piše dobro".

"U ovom Hramu utočište su nalazili i Šiptari", napominje mati Teoktista.

Ne zna tačno datum, ali se sjeća da je to bilo ubrzo po progonu Đakovičana, kada je jedan Šiptar preskočio zid i sav u krvi molio da mu pomognu da spasi glavu jer je bježao pred pripadnicima terorističke OVK.

"Preživeo je i, verujte, da šiptarske porodice čije se kuće oslanjaju na naš dom prstom neće da taknu zid, a kamoli da nam naude. Kažu nam: `Mati, mi vas ne možemo zaštiti, ali nećemo dozvoliti da vam iz naših dvorišta neko preskoči zid", priča ona.

Četiri monahinje i Bosiljka Perić, Đakovičanka koja je odlučila da ovozemljski život proživi isključivo u rodnom gradu, vratile su se u Hram 2011. godine "verujući da će i njih i Hram sačuvati Bogomajka".

"Njoj se mi molimo i o svakom svetom danu oglašavamo se zvonima. Oglašavamo da je naša crkva živa i da naši ljudi imaju gde da dođu da se pomole. Hram je posvećen i Đakovici, koja je bila srpska i u kojoj će ponovo živeti Srbi.
Znam ja da je teško da se neko vrati, ali znam i da je onaj ko proda svoje proklet i da mu Bogomajka neće dati spokoja", navodi igumanija.

Ona moli "braću i sestre da se strpe, da ne prodaju tapije onima čiji je cilj da se zatre srpsko poreklo i skine glava Srbinu jer je Kosovo i Metohija - srpska glava".

Mati Teoktista rođena je u selu Biteš, udaljenom od centra Đakovice 12 kilometara.

Njenoj porodici kralj Aleksandar Karađorđević svojevremeno je dao desetak hektara zemlje uz granicu sa Albancima, "birajući ljude kojima će poveriti čuvanje Metohije od upada Arbanasa". Bilo ih je naseljeno nekoliko hiljada, sve do Dečana sa jedne i Prizrena sa druge strane Đakovice, "tik uz granicu".

"Glave su padale, majke su sahranjivale jedince, domovi su se gasili, ali niko nije prodavao niti ostavljao grobove da ih zlotvori zatrpavaju", kaže mati Teoktista.

"Eto, meni, ovako staroj, dođe jedan komšija iz Biteša i moli da mu prodam imanje, a ja se pitam da li je lud jer znam da već neovlašteno ore naše njive... A, onda shvatim da on nema mira sve dok moje imanje ne bude prepisano na njegovo ime. Rekla sam mu da će, dok je sveta i veka, to imanje ostati srpsko i na srpsko ime upisano", ističe igumanija.

Mati Teoktista poručuje da će čekati Đakovičane da se vrate u Đakovicu, u kojoj je do 1999. godine živjelo oko 15.000 Srba.

"Ako ste vi mogli doći, uz blagoslov Bogomajke, mogu i oni, bar, za sada, jedan po jedan", kaže igumanija Srni.