VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 19/02/2020

VISOKI DEČANI - PUTOKAZ SRBIMA

 

Više stilova je primijenjeno tokom gradnje manastira, i gotika, i romanika, a krasi ga tradicionalno srpsko-vizantijsko slikarstvo, navodi arhimandrit Sava Janjić, koji poručuje da je manastir Visoki Dečani putokaz za Srbe

 

Priredio: Neđeljko ZEJAK

VISOKI DEČANI, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Manastir Visoki Dečani jedna je od četiri srpske svetinje koje su pod zaštitom Uneska.

Svetinju je počeo graditi kralj Stefan Dečanski, a završio njegov sin car Dušan od 1327. do 1335. godine. Ovaj manastir je jedna od najstarijih, najočuvanijih i najvećih zadužbina Nemanjića, uz manastir Gračanicu, Pećku patrijašriju i Bogorodicu LJevišku.

"Manastir je živa riznica našeg duhovnog, kuturnog i narodnog identiteta i vekovima je bio `usidreno sidro`, koje je okupljalo naš narod, držalo u veri i tradiciji, da ne izgubi svoje ime", navodi Srni iguman manastira, arhimandrit Sava Janjić.

Dečani to čine i danas, napominje iguman Sava i ističe da manastir Srbe podsjeća na ono što su bili, što jesu i što će biti.

"Samo ujedinjeni u svetosavskom duhu, onom koji su nam ostavili Sveti kralj i naši sveti preci, možemo se očuvati kao narod", smatra arhimandrit Sava Janjić.

Podsjećajući da je manastir prolazio kroz teška vremena i uvijek "s verom u Boga" opstajao i nastavljao da služi narodu, arhimandrit Sava napominje da je srpski narod uvijek, kad god se gubila nada u Boga, imao teške padove i propadanja.

"Nadamo se da ćemo prebroditi i ove današnje teškoće, zajedno u solidanosti koju pokazujemo sa braćom i sestrama u Crnoj Gori jer gde god `telo strada - svi smo jedno`", ističe iguman Visokih Dečana.

Navodeći da je manastir od ulaska mirovne misije UN na Kosovo i Metohiju 1999. godine u više navrata bio meta albanskih ekstremista, on napominje da je "sreća što svetinja nije paljena i što je danas sjajnija nego ikada".

Iguman Sava naglašava da Dečani, LJeviška, Patrijaršija i Gračanica sijaju kao putokazi za budućnost.

Više stilova je primijenjeno tokom gradnje manastira, i gotika, i romanika, a krasi ga tradicionalno srpsko-vizantijsko slikarstvo.

"Romanički uticaj na naše kraljevske zadužbine prati se još od gradnje Studenice i zato taj svojevrsni zapadnjački spoljni izgled i unutrašnja istočna duša pokazuju-trasiraju sudbinu našeg naroda koji živi na razmeđi Istoka i Zapada, u dubini čuvajući svetosavsku pravoslavnu dušu", kaže iguman Sava.

Bratstvo manastira šalje živu poruku koju svojim životom svakodnevno projavljuje i pokazuje, a to je da se ostane i opstane na Kosovu i Metohiji.

"Ne prodajimo naša imanja, ne odlazimo sa zemlje koja je vekovima Srbima bila rodna gruda. Držimo se naše pravoslavne vere, jedinstva i sloge, jer jedino sjedinjeni kao narod možemo da ostanemo i opstanemo, bez obzira šta nam moćnici ovog sveta dodeljivali i kako se razvija opšta politička situacija", apeluje arhimandrit Sava.

On ukazuje da je Kosovo i Metohija bilo, jeste i biće duhovno biće srpskog naroda. "Kao što su i zidovi manastira videli brojna stradanja, ali su dočekali da sijaju nikad sjajnije no danas", ističe iguman Visokih Dečana.

"Tako će biti i sa našim narodom, ukoliko imamo vjeru, nadu i ukoliko smo sjedinjeni i složni", poručuje otac Sava.