VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura18/02/2020

MIRJANA BOBIĆ MOJSILOVIĆ: MATERIJA NE MOŽE DA NAPUNI DUŠU

 

BIJELJINA, 18. FEBRUARA /SRNA/ - Roman "Glad" Mirjane Bobić Mojsilović promovisan je večeras u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini, a prema riječima autorke, knjiga šalje poruku da materija ne može da napuni dušu.

 

Mojsilovićeva je novinarima pred početak promocije rekla da je knjiga namijenjena svim ljudima ne bi li se spasavali od pošasti zvane civilizacija, posebno muškarcima koji bi trebalo da shvate da ne moraju da svoje zdravlje, ljepotu, mladost i, kako kaže, božansko u sebi "protraće" jurcajući za ogromnim bogatstvom, jer ih to neće učiniti srećnijima.

Roman nosi naziv "Glad", a riječ je, kaže ona, o svim našim gladima.

"Glavni junak je neko koga svi poznajemo, ko liči na svakog od nas pomalo. Ovo je priča o beogradskom Getsbiju koji je živeo u iluziji, ne samo da će osvojiti Dejzi svoje mladosti, već i da veliki novac znači veliku sreću. Imao je zapravo socijalni kompleks", rekla je Mojsilovićeva.

Prema njenim riječima, najbogatiji je onaj čovjek koji se dobro osjeća u svojoj koži, onaj ko radi ono što voli, ono što ga zanima i onaj kome je važnije da voli nego da bude voljen.

"Knjige koje pišem i sve što inače pišem i govorim, ja zapravo i živim i pokazujem da tako živim. Svi mi smo, pobednici onog trenutka kad odbijemo da nam percepciju sveta uređuje neidentifikovani entitet, nevidljiva ruka, nevladina organizacija, mediji…", rekla je Mojsilovićeva.

Prema njenim riječima, jedino "mali čovjek" svakodnevno dobija poruke koje glase da je loš, nedovoljan, slab, da ne vrijedi.

"Ali čovjek koji čita knjige uvijek dobija suprotnu poruku koja glasi: Vrijediš. Čovjek neprestano mora raditi na tome da se ne izgubi svjetlo u tami, a sve u čemu danas živimo služi upravo tome da nam se što ranije i na što užasniji način to ugasi", rekla e Mojsilovićeva.

Ona je večeras mladima poručila da je veoma važno da shvate da stvranost nije dovoljna, da na životu treba da se radi a u tome im sigurno prvo i prije svega može pomoći čitanje knjiga, pa onda i sve ostalo.

Mojsilovićeva piše već 20 godina i za to vrijeme objavila je 12 romana, tri zbirke dramskih tekstova, jednu zbirku priča, jednu poezije, dvije knjige kolumni i dvije zbirke konkursnih priča sa konkursa koju su pisali njeni čitaoci, a ona je bila organizator.

Mirjana Bobić Mojsilović je književnica i slikarka, a, osim "Gladi" /2009/, napisala je i romane "Dnevnik srpske domaćice", "Hepi end", "Majke mi, bajka", "Ono sve što znaš o meni", "Tvoj sam", "Srce moje", "Azbuka mog života", "Gospodin pogrešni", "Traži me" i "Tvoj anđeo čuvar".

Ona je autor zbirke kratkih priča "Baba, nemoj ništa da me pitaš" i knjige poezije "Obećao si mi".

Napisala je šest pozorišnih komada - "Suze su OK", "Verica među šljivama", "Pozovi M radi užitka", "Poslednja šansa", "Pogodi ko dolazi na večeru", "Svlačenje", koji su izvođeni u Narodnom pozorištu, Ateljeu 212, Kult teatru, Zvezdara teatru, Akademiji 28 i na sceni Kulturnog centra "Palilula".

Njene knjige prevedene su na francuski, italijanski, češki, hrvatski, slovenački i makedonski.

Ona je autor i nekoliko samostalnih izložbi slika. Bila je jedan od prvih autora - samostalnih izdavača u Beogradu. Nekoliko puta je dobila nagradu "Zlatni bestseler" i dobitnica je "Zlatne značke" Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Mirjana Bobić Mojsilović živi i stvara u Beogradu. /krj/zs/mir/foto