VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura19/02/2020

SNAŽAN APLUZ BIJELJINSKE PUBLIKE ZA "IDENTITLUK"

 

BIJELJINA, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Gostujuća predstava iz Mostara "Identitluk", u režiji Tanje Miletić Oručević, odigrana je u Bijeljini i na satiričan i duhovit način predstavila etničke i vjerske antagonizme u BiH.

 

Predstava, urađena prema zbirci eseja francuskog Libanca Amina Maloufa "U ime identiteta", autorski je projekt Oručevićeve i ansambla predstave.

Urađena je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u ovom gradu i Studija za izvedbene umjetnosti u Mostaru.

Publika je sinoć u Centru za kulturu Bijeljina snažnim aplauzom nagradila glumce predstave koja je tragikomično prikazala identitetske ramove u BiH koji se raščinjavaju samo u teškoj nevolji, kada isplivava strah i iskonska potreba čovjeka za drugim čovjekom, podrškom i utjehom.

Dramaturg Dragan Komadina napisao je da "Identitluk" na izuzetno satiričan i duhovit način progovara o etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-istorijskim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata o čijem početku, toku i ishodu još ne može da se postigne bilo kakav konsenzus.

Premijera je odigrana 18. decembra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru.