VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/02/2020

VUKOTIĆ: ODLUKA USTAVNOG SUDA BiH - ZAHTIJEVA JEDINSTVEN ODGOVOR

 

BANjALUKA, 19. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić smatra da je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj momenat koji zahtijeva potpuno jedinstven odgovor bez ikakvih politikantskih kalkulacija.

 

"Činjenica da se ovom olukom Republici Srpskoj oduzima esencijalno pravo na imovinu i teritoriju, čini neozbiljnim i neodgovornim svakoga onog ko je spreman da popusti krijući se iza floskula o nasušnoj potrebi za mirom. Koliko znam logiku, mir je izvjesniji tamo gdje se strane međusobno razdruže nego tamo gdje ih na silu neko tjera da žive zajedno", rekao je Vukotić Srni.

On je naveo da mu se čini da jedinstvo izraženo na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, jeste jedinstvo političke kalkulacije i borbe za glasove, a ne neophodno jedinstvo u borbi za Republiku Srpsku.

"Već na samoj sjednici neki potpisnici su već u svojim diskusijama počeli skoro da se izvinjavaju nekim centrima moći, zbog toga što su potpisali. To ne bi smjelo da se događa. Da zanemarimo pojedince u politici kojima je važno da što više pričaju, a da još ni izbliza nemaju izgrađenu svijest o državi, ovo je vrijeme u kojem se odlučuje: hoćemo li biti svoji na svome ili se istaći bijele zastave, kleknuti i predati se na milost i nemilost", poručio je Vukotić.

On je ocijenio da je predaja najlakša.

"Poštujem i ja postulat da je bolje sto godina razgovarati nego minut ratovati, ali je problem što je o odlukama Ustavnog suda zabranjeno polemisati. I treba da bude zabranjeno, ali od onog trenutka kada ga bude
birao isključivo narod koji je vijekovima živio i koji će i dalje živjeti na ovom prostoru", ocijenio je Vukotić.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su informaciju u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici Srpske u instuticijama BiH da u Parlamentarnoj skupštini BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je da je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud smatra da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.