VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 13/03/2020

MAČKIĆA PEĆINA NEISTRAŽEN SPELEOLOŠKI FENOMEN

 

Za ljubitelje adrenalina na stijenama Mačkića kamen opremljeno je 15 sportsko-penjačkih smjerova. Ove stijene su prepoznatljive i po tome što je tu nastanjen orao krstaš

 

Piše: Draga LEKIĆ

RIBNIK, 13. MARTA /SRNA/ - Na području opštine Ribnik nalazi se mnogo neistraženih speleoloških fenomena, među kojima je Mačkića pećina koja se nalazi u okviru kompleksa Mačkića stijene sa kojih se pruža fascinantan pogled na planine Klekovaču, Grmeč, Osječenicu, Šišu, Bobiju, Ždralicu, Mulež i Plješevicu.

Ime je dobila po selu Mačkići, a udaljena je tri kilometra od naselja Sitnica.

Mačkića stijene su prepoznatljive i po tome što je tu nastanjen orao krstaš /Aquila heliacala/, koji se nalazi na crvenoj listi zaštićenih vrsta Svjetske unije za očuvanje prirode.

Direktor Javne ustanove Turistička organizacija Ribnik Svjetlana Elez priča Srni da pećina ima dva velika ulaza i mnoštvo manjih koji se nalaze na većoj visini ove stijenske mase.

"Unutrašnjost pećine je relativno bogata pećinskim nakitom, ali još nije dovoljno istražena", ističe Elezova, koja je geograf-turizmolog.

Ona objašnjava da je za ljubitelje adrenalina na stijenama Mačkića kamen opremljeno 15 sportsko-penjačkih smjerova, što je dio iz projekta "S prirodom u društvu" koje je sprovelo speleološko ekološko društvo SPED "Mačkića kamen" preko platforme "Via Dinarika".

U neposrednoj blizini Mačkića pećine su obilježene i planinarska i biciklistička staza ukupne dužine 35 kilometara, a uređeni su i vidikovci za posmatranje prelijepog krajolika.

Elezova kaže da se tu nalazi i ulaz u jamu Okruglica za koju tvrdi da je jedna od najživopisnijih na širem području ovog dijela BiH.

"U blizini se nalazi i izvor i vodopad rječice Banjice, čiste i bistre planinske rijeke, te stara pravoslavna crkva koja datira iz 16. vijeka sa zanimljivom istorijskom pozadinom. Nedaleko od nje se nalazi i hrast star 600 godina sa legendom vezanom za vladare ovog kraja", priča Elezova.

Prema njenim riječima, područje Mačkića pećine ima sve predispozicije da obuhvati više vidova turističke ponude iz oblasti avanturističkog i rekreativnog turizma, kao i istorijsko-kulturnu komponentu.