VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika21/02/2020

PREDSJEDNIŠTVO SDA NE PRIHVATA IZMJENU STRUKTURE USTAVNOG SUDA BiH

 

SARAJEVO, 21. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjedništvo SDA ne prihvata zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

 

"Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak BiH", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu predstavljajući zaključke Predsjedništva SDA.

On je istakao da se o izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može razgovarati unutar reforme kompletnog pravosuđa BiH, navodeći da strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim tek kada BiH ispuni uslove za, kako kaže, punopravno članstvo u EU i NATO-u.

"I u tom slučaju reforma Ustavnog suda mora biti dio šire ustavne reforme kojom bi se omogućilo funkcionisanje BiH bez bojkota i blokada", mišljenja je Izetbegović.

Izetbegović je pozvao predstavnike međunarodne zajednice, uključujući i visokog predstavnika Valentina Incka, da preduzmu mjere da kriza koju je, kako kaže, prouzrokovao član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik, ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidim posljedicama.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo SDA je pozdravilo odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH kojom se odbija poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje granične linije.

Izetbegović je pozvao članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i Centralne izborne komisije da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije i Branka Perića zbog prisustva na, kako je rekao, "paradržavnom političkom skupu koji je organizovao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka BiH".

Lider SDA je pozvao HDZ BiH da predlaganjem predsjednika Federacije BiH pokrene proces uspostavljanja izvršne vlasti u FBiH.

On je pozvao sve političke aktere u BiH da se striktno pridržavaju Ustava, poštuju princip vladavine zakona i prestanu sa generisanjem kriza.