VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/02/2020

POD ZDRAVSTVENIM NADZOROM I PUTNICI IZ ITALIJE, IRANA I JUŽNE KOREJE

 

SARAJEVO, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Na području FBiH do sada nije registrovan nijedan sumnjiv ili pozitivan slučaj bolesti izazvane virusom korona /Kovid-19/, a odlukom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva od danas se mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na granici odnose i na putnike sa područja Italije, Južne Koreje i Irana.

 

Epidemiološka situacija u svijetu brzo mijenja, pa se pojava ovog virusa može očekivati i u FBiH, odnosno BiH, saopšteno je iz federalnog Ministarstva zdravstva.

Iz Ministarstva su pozvali sve strane i državljane BiH koji imaju stalni ili privremeni boravak u FBiH, a koji su se u proteklih sedam dana vratili u BiH iz Italije, Južne Koreje i Irana da se putem telefona, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, jave nadležnom kantonalnom zavodu za javno zdravstvo radi savjetovanja o daljem postupanju, te da ostanu u kućnoj samoizolaciji.

U slučaju pojave simptoma respiratorne bolesti /povišena temperatura, kašalj, otežano disanje/ treba da telefonom odmah obavijeste kantonalni zavod za javno zdravstvo ili hitnu pomoć, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva, radi bezbjednosti učenika i nastavnika, preporučuje otkazivanje ekskurzija i organizovanih školskih putovanja u Italiju.

Svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

U FBiH se, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/, a po naredbi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, provode mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prelazima, ali i u FBiH s ciljem ranog otkrivanja potencijalnih slučajeva virusa korona kako bi se kontrolom osoba sa kojima su bili u kontaktu preduzimale mjere za dalje sprečavanje širenja virusa.

To podrazumijeva ulazni skrining za putnike koji dolaze sa područja Kine u smislu da putnici ispunjavaju sanitarni upitnik, te se podaci o ulascima dostavljaju nadležnim zdravstvenim ustanovama, a putnicima daju preporuke i broj telefona koji treba da kontaktirati u slučaju pojave simptoma bolesti, navodi se u saopštenju.

Strani i državljani BiH sa stalnim ili privremenim boravkom u FBiH koji se vraćaju iz Kine se, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima, stavljaju pod zdravstveni nadzor - obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana.

U februaru je na području FBiH 26 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor, a s obzirom na to da je za pojedine istekao inkubacioni period, trenutno ih je 10 pod zdravstvenim nadzorom.

U saopštenju se ističe da je za adekvatan odgovor na pojavu novog virusa korona u BiH potrebna maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo zdravstvenih ustanova i drugih javnih institucija na svim nivoima, vlasti, medija i svakog građanina pojedinačno.

Krizni štab aktivno prati situaciju koja se brzo mijenja, te će se u skladu sa aktuelnom situacijom mijenjati i mjere i preporuke, navodi se u saopštenju.