VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo24/02/2020

PREPORUKE DRŽAVLJANIMA SRBIJE DA NE PUTUJU U ITALIJU ZBOG VIRUSA

 

BEOGRAD, 24. FEBRUARA /SRNA/ - Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je svim građanima Srbije da do daljeg ne putuju u ugrožena područja Italije dok se aktuelna zdravstvena situacija sa širenjem virusa korona ne normalizuje.

 

Imajući u vidu da se podaci o kretanju epidemiološke situacije u Italiji mijenjaju i ažuriraju iz časa u čas, te da se uvode nove mjere, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ističe da će nastaviti da prati i informiše građane Srbije o aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji.

Ministarstvo u saopštenju napominje da je danas stupila na snagu uredba italijanske Vlade koja obuhvata niz hitnih i obaveznih preventivnih mjera kako bi se izolovalo područje koje se smatra žarištem virusa korona.

U saopštenju se napominje da je uredba donesena na osnovu zvaničnih izvještaja o trenutnoj zdravstvenoj situaciji u Italiji, nakon porasta broja zaraženih lica od respiratorne bolesti virusa korona.

Za sad izolovana zona obuhvata područje sjeverne Italije /Veneto i Lombardija/, s tim što je od subote, 22. februara, autonomna regija Friuli Venecija Đulija, uvela vanredno stanje, dodaje se u saopštenju.

Mjere koje su utvrđene uredbom obuhvataju zabranu udaljavanja i pristupa pogođenim mjestima, odnosno područjima gdje je već registrovano prisustvo virusa, suspenziju manifestacija, javnih događaja i drugih vrsta okupljanja.

Suspendovani su i nastava u školama i rad vrtića, rad muzeja, aktivnosti javnih službi, osim neophodnih za život ljudi, određena je primjena obaveznog karantina sa aktivnih nadzorom i drugo, te niz preventivnih higijenskih mjera s ciljem sprečavanja daljeg širenja virusa.