VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 26/02/2020

OPŠTINA POMAŽE MEHMEDIJEVE

 

Porodica Mehmedi iz Šamca jedna je od onih koje dobijaju pomoć u okviru pronatalitetne politike, koja je u Srpskoj na snazi već tri godine

 

Priredila: Svetlana PAVLOVIĆ

ŠAMAC, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Čovjek je bogat kada je zdrav i kada ima zdravu porodicu, ali za život, ipak, treba i nešto novca - sedmočlana porodica Mehmedi u Šamcu, sa četvoro maloljetne djece i tri starije osobe, živi od 500 KM mjesečno.

"Dobijamo drugu godinu zaredom po 100 KM od opštine Šamac, prema odluci načelnika opštine koja se tiče porodica koje imaju četvoro i više djece. To je 202 KM dječijeg dodatka i majčine penzije.

Sezonski sam radnik, radim u ljetnom periodu - krečim i za to dobijem dnevnicu", kaže Muhamed Mehmedi Srni.

On je zahvalan šamačkoj opštini, koja redovno daje dječiji dodatak, kao i Centru za socijalni rad u Šamcu.

Muhamed priznaje da teško živi, ali napominje da je porodica srećna jer je velika.

"Hvala Bogu da imamo zdravu i srećnu porodicu. Medina i Aldin idu u školu i dobri su učenici, a ova djeca, naši mali blizanci, naša su razonoda u teškim danima kad osjetimo tugu i brigu", priča Muhamed.

Kada zatreba egzistencijalna pomoć, vrlo često priskoči tetka, brat i familija koja živi daleko.

Mehmedi kaže da im je mjesečno potrebno 300 KM samo za dvoje đaka, za blizance pelene i mlijeko, te da ostane nešto malo za struju.

"Krpimo se kako znamo i umijemo, ali najvažnije je zdravlje. LJeti je lakše, radim za dnevnicu, pa je malo bolje. Kupe se drva, pa se ponekad ima i za neku sitnicu koja će obradovati djecu, koja su i bez mnogo igračaka srećna zajedno.

Život danas nikom nije lak. Svi se bore za novac. Polako, biće svega, a kada je zdravlje dobro može se i jednom dnevno jesti. Biće bolje", navodi Mehmedi.

Opština Šamac i ove godine predvidjela je za porodice set mjera finansijske podrške od 60.000 KM u okviru pronatalitetne politike koja je na snazi već tri godine.

Skupštinskom odlukom o podsticanju nataliteta na području Šamca predviđeno je da opština isplati po 100 KM za prvo i drugo dijete, 1.000 KM za treće i 500 KM za četvrto i svako sljedeće.

Za ove namjene planirano je ukupno 20.000 KM, a u prošloj godini isplaćeno 20.300 KM.

Podrška se daje i porodicama sa četvoro i više djece po 100 KM mjesečno, za šta je u ovoj godini predviđeno 25.000 KM.

U prošloj godini ovo pravo ostvarilo je 20 porodica i iz budžeta je po ovom osnovu isplaćeno 20.000 KM, a u ovoj godini se trenutno podnose zahtjevi budući da u nekim porodicama djeca navršavaju 18 godina, a neka se rađaju.

Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici opštine Šamac utvrđeni su uslovi i postupak za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje, za šta je u ovoj godini planirano 5.000 KM.

Sredstva se dodjeljuju raspisivanjem javnog poziva. U prošloj godini je dodijeljeno po 2.500 KM za dva kandidata.

Opština treću godinu zaredom isplaćuje i po 100 KM prvačićima.

Prema riječima načelnika Opštine Šamac Đorđa Milićevića, ove mjere ne mogu spriječiti odlazak sa ovog područja.

"To su mjere za one koji su odlučili da ostanu", kaže Milićević.