VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura26/02/2020

"NACIONALNA KLASA" PRIKAZANA U ART BIOSKOPU

 

BANjALUKA, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Kultni jugoslovenski film "Nacionalna klasa" u režiji Gorana Markovića prikazan je u Art bioskopu Banskog dvora u Banjaluci.

 

Film je prikazan u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

"Nacionalna klasa" je snimljena 1978. godine, a premijerno prikazana početkom 1979. godine

Glavne uloge u filmu, koji je juče prikazan u Art bioskopu, tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Gorica Popović, Rade Marković, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Voja Brajović, Bora Todorović i Mića Tomić, saopšteno je iz Banskog dvora.

To je bio prvi scenario u filmskoj karijeri Gorana Markovića.

"U životu doduše, nije postojao Flojd, ali jeste Fojt. To je bio nadimak režisera Branka Baletića, najboljeg Markovićevog prijatelja, koji je i sam u vrijeme prije snimanja filma učestvovao na relijima. Kroz njegov lik oslikana je sudbina generacije kojoj obojica pripadaju. Da bi se postigla autentičnost i uvjerljivost trkačkog ambijenta, na filmu su aktivno sarađivali najistaknutiji ljudi iz svijeta trka", navodi se u saopštenju.

Jugoslovenska kinoteka u saradnji sa "Vip mobajlom" i producentom "Centar filmom" restaurirala je ovaj filmski klasik.

Art bioskop otvoren je krajem januara u Kulturnom centru Banski dvor i nova je scena za kulturna dešavanja Banjaluci.

Art bioskop predstavlja novu bioskopsku salu sa 50 mjesta za sjedenje, a prevashodno je namijenjena za projekcije umjetničkih, dokumentarnih i studentskih filmova, odnosno onih koji se ne mogu gledati u komercijalnom bioskopu.