VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana26/02/2020

ROMIĆ: DONIJETI ZAKON O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENjE U RAZUMNOM ROKU

 

BANjALUKA, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić smatra da je u Republici Srpskoj potrebno donijeti zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku jer je to inicirano i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

 

"Mislim da rokovi nisu garancija dobre pravde, ali se neki razuman rok mora postaviti u ovom zakonskom rješenju", istakla je Romićeva tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Romićeva je rekla da treba raditi na otklanjanju uzroka koji dovode do usporavanja završavanja nekih predmeta, dodajući da je problem u sporoj i još nesveobuhvatnoj digitalizaciji sudske građe ili arhive, te pretrpanosti sudova sudskim predmetima.

Poslanik SDS-a Milan Tubin smatra da treba zakonski raditi na poboljšanju rada na sudskim predmetima maksimalnim skraćivanjem rokova za suđenje.

Poslanik PDP-a LJubiša Krunić rekao je tokom rasprave da je neprihvatljivo da se, kako je naveo, vrše revizije invalidnina preminulih ratnih vojnih invalida, kako njihove porodice ne bi mogle ostvariti pravo na porodičnu invalidninu. /nastaviće se/mis/boj/ab