VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana26/02/2020

ŠOLAJA: PRIVREDA TRPI NAJVEĆU ŠTETU ZBOG SPOROSTI SUDOVA

 

BANjALUKA, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja smatra da privreda Republike Srpske najviše trpi štetu zbog sporosti sudskih postupaka.

 

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, Šolaja je upitala da li će biti potreban veći broj sudija u pravosudnom sistemu Republike Srpske kako bi bio riješen veliki broj zaostalih predmeta u sudovima Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić upitao je ko je prenio nadležnost Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ sa nivoa entiteta na nivo BiH, podsjetivši da u Ustavu Republike Srpske piše da Republika Srpska ima VSTS.

Stanić je istakao da je VSTS BiH neefikasan i nema adekvatanog odgovora na sve ono što se dešava u sudstvu.

Poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak smatra da donošenje ovog zakona neće ubrzati rad pravosuđa u rješavanju sudskih predmeta u razumnom roku.

"Nema napretka u ovoj oblasti bez generalne reforme pravosuđa i VSTS-a BiH i uvođenja VSTS-a Republike Srpske koji bi bio dio VSTS-a BiH", istakao je Glamočak. /nastaviće se/mis/boj/ab