VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana26/02/2020

RAZMOTREN NACRT ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENjE U RAZUMNOM ROKU

 

BANjALUKA, 26. FEBRUARA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku kojim se uređuje to pravo, njegova zaštita, kao i pravo na pravično zadovoljenje koje se ostvaruje u sudskom postupku.

 

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović istakao je u završnoj riječi da bi bio srećan da je stanje u pravosuđu idealno.

"Ključno je ovdje pitanje odgovornosti sudija i tužilaca koji neopravdano ne postupaju u utvrđenim rokovima", rekao je Kasipović.

On je naglasio da bi o ovom nacrtu zakona trebalo održati stručnu raspravu kako bi se došlo do što kvalitetnijeg zakonskog prijedloga.

Tokom skupštinske rasprave o ovom nacrtu zakona, šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću rekao je da vidi da je on počeo da "uvodi red u pravosuđe", ali da mu je za to trebao zaključak SDA kojim se traži smjena predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milana Tegeltije.

Žunić je naveo da je Predstavnički dom parlamenta BiH na zahtjev poslanika SDS-a Dragana Mektića prihvatio da po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu zbog čega bi "opozicija trebala da nosi fes".

Replicirajući Žuniću, poslanik PDP-a Igor Crnadak rekao je da će se PDP izjasniti o inicijativi Mektića, te da u ovoj stranci smatraju da je to dobro za Republiku Srpsku i da će se neke stvari u društvu pomjeriti naprijed.

"To je problem SNSD-a koji je u partnerskim i koalicionim odnosima sa SDA. PDP nije briga kako će glasati SDA", rekao je Crnadak.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je opravdano skratiti rokove u sudskim postupcima.

Petković je ocijenio da bi sudija koji svjesno krši pravila za suđenje u razumnom roku trebao da snosi disciplinsku odgovornost, ali i krivičnu ukoliko se dokaže da ima korupcije.

Poslanik PDP-a Gordana Vidović smatra da je potrebna reforma pravosuđa jer, kako je rekla, postoji sprega pravosuđa, policije i tužilaštva.

"Ove institucije su nedodirljive jer rade pod izgovorom da je sve transparentno", rekla je Vidovićeva. /nastaviće se/mis/boj/dad