VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo28/02/2020

PREDSTAVLJENA RADNA VERZIJA PROJEKTA ZA MOST U NASELJU DOLAC

 

BANjALUKA, 28. FEBRUARA /SRNA/ - Banjalučka projektantska kuća "Ruting", koja je na javnom konkursu izabrana za izradu idejnog projekta za budući most u banjalučkom naselju Dolac, danas je u Gradskoj upravi održala prezentaciju projekta za novi most koji će povezati centar grada sa naseljima Starčevica i Obilićevo.

 

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je prisustvovao prezentaciji, rekao je da se intenzivno nastavljaju radovi na projektovanju novog mosta u naselju Dolac, a nakon usvojenog idejnog rješenja na međunarodnom konkursu, saopšteno je iz Gradske uprave.

"U toku je faza projektovanja, a sama izgradnja obuhvatiće nekoliko faza, kao što su izgradnja kolskog mosta, zatim pješačkog mosta, pristupnih saobraćajnica i uređenje priobalja. Trenutno projektanti vrše projektovanje za sve faze zajedno kako bismo u toku ljeta imali glavni projekat i ušli u prvu fazu gradnje mosta", istakao je Radojičić.

U okviru priprema za realizaciju ovog projekta, 18. februara su na lokaciji budućeg gradilišta počela i geotehnička ispitivanja na osnovu kojih će se definisati uslovi i mogućnosti za izgradnju objekata predviđenih na ovom lokalitetu, te dati geotehničke preporuke za sanaciju i uređenje obala rijeke Vrbas u zoni ušća Crkvene.

Izgradnja ovog mosta odvijaće se u pet faza, a u okviru ovog procesa, već je pokrenuta i izmjena regulacionog plana ovog područja.

Kako navode iz Gradske uprave u okviru izgradnje mosta i pristupnih saobraćajnica, Mačvanska ulica biće proširena sa četiri saobraćajne trake na potezu do raskrsnice sa Bulevarom Stepe Stepanovića, a potom će biti izgrađena i nova saobraćajnica uz Srednjoškolski dom, pa sve do Istočnog tranzita.

"U kasnijoj, posljednjoj fazi projekta, iznad kolskog, biće izgrađen pješački most, i to na potezu od tržničkog platoa do prostora ispred Pravnog fakulteta", navode iz Gradske uprave.