VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti28/02/2020

DELEGACIJA GRADA KOLOMNA POSJETILA "MALI ZEJTINLIK"

 

SOKOLAC, 28. FEBRUARA/SRNA/ - Zamjenik gradonačelnika Kolomne Pavel Rodin izrazio je zadovoljstvo što je posjetio Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu i što se ljudi ovdje tako pažljivo odnose prema ovom svetom mjestu, kako što se to radi i u Rusiji.

 

On je podsjetio da Rusija ove godine slavi 75 godina od pobjede u Velikom otadžbinskom ratu i da je njegova zemlja pretrpjela ogromne gubitke u ljudstvu i svemu ostalom u Drugom svjetskom ratu.

Prema njegovim riječima desetine miliona stradalih u tom ratu je sahranjeno na teritoriji Ruske Federacije, republika bivšeg Sovjetskog Saveza i evropskih zemalja.

"U Rusiji vlada mišljenje da rat nije završen sve do onog momenta dok se ne pronađe i poslednji vojnik i dok se njegovo tijelo ne preda zemlji", izjavio je Rodin.

On je rekao da su se i ruska braća - Srbi, takođe, hrabro nosili tokom Drugog svjetskog rata i da u njegovoj zemlji postoji priča prema kojoj Rusija, osim Armije i flote ima samo još jednog saveznika - Srbe.

"Naše neraskidivo prijateljstvo koje traje već vijekovima, u suštini nam potvrđuje sve to i naša pravoslavna tradicija, kultura i običaji", naveo je Rodin.

On je istakao da je i na "Malom Zejtinliku", svetom mjestu za Republiku Srpsku, sahranjen i jedan ruski vojnik koji je vječni počinak našao na ovoj zemlji.

Rodin je naglasio da su Srbi iz Sarajeva i okolnih opština nakon Dejtonskog sporazuma napustili svoja imanja, ostavili svu pokretnu i nepokretnu imovinu, a jedno što nisu ostavili to su njihovi mrtvi, koji su našli svoj vječni spokoj na ovom memorijalnom svetom mjestu.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je novinarima da ovih dana u uzvratnoj posjeti gradu Istočno Sarajevo boravi delegacija grada Kolomna, koju čine zamjenik gradonačelnika Pavel Rodin i predstavnik univerziteta iz ovog grada Larisa Nikolajevna.

On je naglasio da je, poštujući istoriju stvaranja Republike Srpske i prateći postdejtonska dešavanja, ova delegacija došla da se pokloni sjenima žrtava junaka proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, koji su dali svoje živote za odbranu Republike Srpske.

"Bratski narod Rusije je, kako nam je rečeno, zainteresovan je za sve vidove saradnje, kako grada Istočno Sarajevo, tako i Republike Srpske i BiH, sa Ruskom Federacijom", naveo je Vučetić.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu nastalo je nakon egzodusa sarajevskih Srba i na njemu je sahranjeno oko 1.000 srpskih boraca.

Delegacija Grada Istočno Sarajevo i delegacija ruskog grada Kolomna položile su vijenac na Centralni krst na "Malom Zejtinliku" i posjetili crkvu Prepodobne mati Paraskeve u ovom spomen-kompleksu.

Delegacija Kolomna posjetila je danas Manastir Svetog velikomučenika Gerogija na Ravnoj Romaniji, na čijim unutrašnjim zidovima su umjesto ikonopisa upisana imena 4.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u minulom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gosti iz Ruske Federacije posjetiće danas i turističke kapacitete na Jahorini, gdje će biti konkretizovani određeni vidovi saradnje u oblasti turizma.

Grad Kolomna sa 150.000 stanovnika se nalazi u Moskovskoj oblasti i Istočno Sarajevo je prvi grad sa kojim je danas potpisan sporazum o bratimljenju.