VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika28/02/2020

DODIK: ODBAČEN ZAKON O VSTS BiH

 

BANjALUKA, 28. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da Izvršni komitet SNSD-a odbacuje zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/ BiH usvojen na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, te da je zadužio delegate SNSD-a u Domu naroda da ga odbiju.

 

"Izvršni komitet smatra da je glasanje poslanika SDS-a i PDP-a u vezi sa Zakonom o VSTS-u eklatantan primjer izdaje interesa Srpske, odnosno primjer produžene izdaje jer su time prekršeni zaključci Narodne skupštine Srpske", rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet je konstatovao da su SDS i PDP iz podaničkih razloga iskazanih kroz realizaciju zaključaka SDA, odbacili srpsko jedinstvo i odbranu Republike Srpske na nivou BiH.

"Izražavamo žaljenje zbog toga. SDS i PDP su radne jedinice SDA u Srpskoj, koje su veoma opasne za Republiku Srpsku i njene interese, a značajno i za njenu budućnost", kaže Dodik.

On je istakao da je usvajanje ovog zakona dokaz realizacije zahtjeva SDA.

"SNSD je zadužio svoje funkcionere da razgovaraju sa stranim predstavnicima u BiH kako bi predstavili argumente i stavove Srpske u vezi sa aktuelnom situacijom. SNSD će nastaviti da čini napore kako bi bio obezbijeđen dijalog u BiH i poziva predstavnike konstitutivnih naroda i dva entiteta da taj dijalog uspostave", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da je Izvršni komitet odbacio i osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka Republici Srpskoj i njenim funkcionerima.

"To je još jedan dokaz da je Incko u službi bošnjačkih interesa u BiH i da je izgubio kredibilitet. Vlada Srpske o tome treba da obavijesti potpisnike Dejtonskog sporazuma, zemlje svjedoke potpisivanja tog sporazuma i Savjet bezbjednosti UN jer je Incko godinama kršio Aneks 10 Dejtonskog sporazuma", rekao je on.

Dodik je istakao da je odbačen i način obraćanja ambasadora EU, šefa Misije OEBS-a i otpravnika poslova Ambasade SAD u BiH Srbima koji su zaposleni u institucijama BiH, ocjenjujući da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH i prijetnja zaposlenima.

"To pismo je akt pritiska, neprimjerena praksa i kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Zatražiću od njihovih centrala da objasne takvo ponašanje. Nikada nisu reagovali na ovaj način kada bošnjački radnici u zajedničkim institucijama održe sastanak sa svojim predstavnicima", izjavio je Dodik.

Ambasadori, istakao je on, smatraju da mogu da rade šta žele i da upravljaju u BiH, zbog čega je rekao da će pitati njihove šefove da li su prijetnje Srbima koji su zaposleni u zajedničkim institucijama politika EU.

"Poslaću pismo /američkom predsjedniku/ Donaldu Trampu da pitam - da li je to stav američke administracije? Pitaću Rusiju i druge zemlje članice OEBS-a - da li dijele mišljenje šefa Misije OEBS-a u BiH? Oni se panično plaše da će Bošnjaci doći pred njihove ambasade i rezidencije. Organizovaćemo miting u Istočnom Sarajevu i tražićemo da se preseli pred OHR u Sarajevu. Ako je to način, onda ćemo se tako ponašati", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD-a odbacio je i 1. mart kao praznik BiH jer, kako je naglasio, to nije proglašeno nijednim aktom na nivou BiH.

"To je lažna predstava i pokušaj majorizacije u BiH. Neprimjeren je odlazak stranih predstavnika na tu kvazi manifestaciju jer oni doprinose da jedno neriješeno pitanje postane još složenije", upozorio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a prihvatio je prijedlog sporazuma o saradnji sa organizacijom koju predstavlja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i zadužio potpredsjednika SNSD-a Radovana Viškovića da potpiše sporazum.

"Mićić je već potpisao sporazum i mi smo ga danas prihvatili. Zatražili smo da kroz anekse tog sporazuma bude obezbijeđena operativna razrada saradnje kojoj se radujemo jer vjerujemo da će Bijeljina biti dodatno stabilizovana kroz konekciju sa republičkim institucijama. SNSD pokazuje privrženost jedinstvenom djelovanju na prostoru Republike Srpske sa svim političkim faktorima koji žele tu saradnju", rekao je Dodik.

On je dodao da Izvršni komitet traži od poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj sjednici predloži novi Poslovnik o radu Narodne skupštine da bi bila obezbijeđena demokratska procedura i vraćen njen ugled.

"Ugled je urušen ponašanjem opozicionih partija koje su zloupotrijebile procedure i pokušavaju degradirati ulogu Narodne skupštine", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo stranke je zaduženo da organizuje sastanak sa koalicionim partnerima kako bi analizirali saradnju i utvrdili najširu moguću platformu za odbranu Srpske čiji su interesi ugroženi zajedničkom aktivnošću bošnjačkih političkih stranaka i međunarodnog faktora u BiH.

Dodik je istakao da SNSD očekuje od Vlade Srpske da pokrene pitanje uvida u rad i utvrđivanja odgovornosti za kršenje propisa u radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/.

"To se odnosi na rad na planu upisa u katastar zemljišta javnih institucija kao što je grad Banjaluka. Dobili smo informaciju da je bilo propusta u RUGIP-u i da su na bazi nepravosnažnih sudskih odluka vršena uknjiženja koja su bila osnov za odluke Ustavnog suda BiH", naglasio je Dodik.

On je dodao da je ispunjen jedan od zaključaka sa prošlosedmične sjednice Izvršnog komiteta i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona koji predviđa eliminaciju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

"Prijedlog zakona smo dostavili sa legitimnim predstavnicima hrvatskih političkih interesa u BiH. I dalje pozivamo na dijalog i očekujem da će rasprava u Predstavničkom domu pokazati neophodnost da to pitanje bude regulisano", istakao je Dodik.