VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 02/03/2020

U SLUŽBI FILMSKE DIVE ELIZABETE TEJLOR

 

Nema vajara na svijetu koji bi izvajao njeno tijelo, ma to je ljepota kugle zemaljske, prepričava fočanski konobar Pavla Milanovića /83/ sa Tjentišta, nekadašnje druženje sa čuvenom "Kleopatrom"

 

Priredila: Aleksandra JANKOVIĆ

FOČA, 2. MARTA /SRNA/ - U uspomenama Pavla Milanovića /83/ sa Tjentišta, nekada najboljeg konobara Jugoslavije, posebno mjesto zauzima Elizabet Tejlor, slavna holivudska glumica koju je služio punih 40 dana tokom snimanja čuvenog filma "Sutjeska" 1971. godine.

Pavle se prisjeća da se nije odvajao od Tejlorove.

Čuvena filmska zvijezda, priča njen tadašnji domaćin, oduševljavala se prirodnim ljepotama fočanskog kraja, dok je njen suprug Ričard Barton, u ulozi Josipa Broza Tita, po vrletima Vučeva, Maglića i Zelengore sa partizanima tražio izlaz iz njemačkog obruča.

Pavle je imao sreću da ga uoči početka snimanja filma direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" pošalje na takmičenje ugostitelja u Portorož odakle se vratio sa zlatnom medaljom, što je bila najbolja preporuka da ga postave za ličnog konobara slavne gošće, koja nije glumila u filmu, već je došla u pratnji svog ništa manje slavnog supruga.

"U Portorožu je bilo takmičenje na nivou Jugoslavije iz savremenog ugostiteljstva i trgovine i ja sam osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju. Kada sam došao ovdje počelo je snimanje filma i odmah su me postavili da služim Elizabetu.

Bio sam 40 dana u vili s njom, imali smo helikoptere na raspolaganju - `Hoću na doručak u Dubrovnik`, `Hoću u Sarajevo`, svuda... Kada je pošla dala mi je napojnicu - kovertu punu dolara u tolikom iznosu da sam od tog novca počeo praviti vikendicu", priča Pavle.

Za 42 godine, koliko je radio u Nacionalnom parku "Sutjeska", Pavle je služio mnoge poznate ličnosti, ali konobarski zadatak pratnje Elizabet Tejlor posebno mu je drag i predstavlja vrhunac njegove karijere.

Divio se ljepoti holivudske glumice, a ona se oduševljevala planinama i jezerima Nacionalnog parka, koje su zajedno obilazili helikopterom.

Prisjeća se da je pila mnogo viskija - možda i zbog toga što je bila u svađi sa svojim suprugom, tako da su posebno odsjeli, ona u Titovoj vili, a Ričard u hotelu "Sutjeska".

"Ni jednom nije otišla u hotel `Sutjesku` gore gdje su bili glumci i Ričard. Samo sam ja bio sa njom 40 dana, išli smo svuda, po planinama sa helikopterom. Divila se ljepoti prirode, išli smo na jezera Gornje i Donje Bare, na Prijevor, na Vučevo, na Pašinu poljanu, sve je to obišla.

Govorila je da toga nema kugla zemaljska. Dobra je žena bila, svaka joj čast. Ona je digla autoritet Tjentištu kada nas je posjetila, sve je poslije drugačije bilo", ističe Pavle.

On je, uz spremačicu i dvije žene koje su brinule o njenom izgledu, bio jedini muškarac koji je imao pristup vili u kojoj je Elizabet boravila.

"Znala je i da se skine gola preda mnom. Tu bi bili još prevodilac, spremačica i dvije cure koje su je češljale i oblačile. Kraj kreveta su bili tonik i led, koji sam joj sipao.

Nema vajara na svijetu koji bi izvajao njeno tijelo, ma to je ljepota kugle zemaljske", prepričava fočanski konobar druženje sa čuvenom "Kleopatrom".

Pavle se sjeća da je najviše voljela da jede meso na žaru ili standardne šnicle - natur, bečku, parišku, ali uz svako jelo obavezno i gatački kajmak iz mješine, koji su specijalno za nju nabavljali na Čemernu.

"Cijenila me je i voljela opasno, sviđao sam joj se, govorila je da sam dobar. Zadovoljna je otišla, a i ja sam se žrtvovao da bude zadovoljna", priča Pavle.

Nekada zvanično najbolji konobar od Vardara pa do Triglava, mađioničar za koktele, Pavle Milanović priča da u bivšoj velikoj državi niko nije mogao da radi posao za koji nije bio dovoljno stručan, pa ni posao konobara.

"Danas se stidim kad negdje uđem u hotel kako su obučeni konobari, kakva je posluga - to nema veze sa ugostiteljstvom. Najvažnija u ugostiteljstvu je čistoća objekta, koja treba da se drži na svjetskom nivou.

Drugo, konobari treba da su svi jednako obučeni. Mi smo svi imali po dva, tri odijela, sve nam je firma kupovala, kao ministri smo bili. Kad dođeš pred gosta - budi gospodin na svjetskom nivou. Nije mogao svako biti ugostitelj, to ne može ako nije lijep čovjek. Ne može", smatra Pavle.

Milanović penzionerske dane provodi na Tjentištu uživajući u ljepoti prirode i sjećajući se nekih ljepših vremena.

U devetoj deceniji života zdravlje ga dobro služi. Kako i ne bi, ističe, kada je čitav svoj i radni i životni vijek proveo u ovom biseru prirode čijoj ljepoti se divila i slavna Elizabet Tejlor.