VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti04/03/2020

JEDANAEST MILIONA BRAZILACA VJERUJE DA JE ZEMLJA RAVNA

 

RIO DE ŽANEIRO, 4. MARTA /SRNA/ - Jedanaest miliona Brazilaca ili oko sedam odsto ukupne populacije te zemlje, vjeruje da je Zemlja ravna, procjenjuju agencije za ispitivanje javnog mnjenja.

 

Među njima su i poznate osobe, poput pisca i novinara Olava de Karvalja ili doktora geofizike Afonsa de Vaskonkelosa.

Vrazilski "ravnozemljaši" međusobno komuniciraju šifrovanim porukama na "Vocapu", kao i u zatvorenim "Fejsbuk" grupama, te putem "Jutjuba".

Kako kažu, tamo mogu slobodno da iznose svoje stavove i argumente, bez straha da će ih ismijavati. Oni tvrde da su svi drugi dokazi da je Zemlja okrugla - "plod zavjere".

Brazilci koji vjeruju da je Zemlja ravna uglavnom su muškarci, često katolici ili protestanti i relativno niskog nivoa obrazovanja, prenose agencije.

Ali, oni ne misle tako. "Mi smo najpametniji. Okrugla Zemlja najveća je laž ljudskog roda i diktira je globalna elita", tvrdi za medije biznismen Anderson Neves.

Jedan od najuglednijih brazilskih "ravnozemljaša" Afonso de Vaskonkelos, geofizičar sa doktoratom univerziteta u Sao Paolu.

On vodi "Jutjub" kanal "Prava nauka", koji prati 345.000 pretplatnika.

Prošle godine organizovana je prva konvencija brazilskih "ravnozemljaša", koja je okupila nekoliko stotina ljudi u Sao Paolu. Njihova omiljena meta je američka Nasa. Optužuju je za "lažiranje slijetanja na Mjesec".

Čovjek nikad nije kročio na Mjesec. To je napravljeno u studiju, tvrde brazilski "ravnozemljaši".

Kada su posrijedi snimci Zemlje iz svemira, koji jasno pokazuju okrugli oblik Zemlje, "ravnozemljaši" pitaju: "Gdje je ukošeni Ajfelov toranj?"