VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura05/03/2020

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA "DUBOKI TRAG" LJUBOMIRA GAJIĆA

 

BANjALUKA, 5. MARTA /SRNA/ - Izložba slika "Duboki trag", akademskog slikara LJubomira Gajića, u okviru koje je predstavljeno 50 djela nastalih od 2011. do 2016. godine, od kojih većina nije ranije izlagana, otvorena je u Banskom dvoru.

 

Izložba, koja je otvorena sinoć u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora, prodajnog je karaktera i biće otvorena do 4. aprila.

Opšti cilj ove izložbe je podsjećanje na značaj Gajićevog stvaralaštva i upoznavanje šire javnosti, prvenstveno mladih stvaralaca, učenika i studenata, o radu ovog umjetnika koji je ostavio stotine vrhunskih slika.

Tokom trajanja izložbe biće organizovan i edukativni program za djecu školskog i predškolskog uzrasta koji će imati priliku da se upoznaju o djelu LJubomira Gajića.

O LJubomiru Gajiću i njegovom stvaralaštvu govorila je njegova kćerka Višnja Gajić i akademik Milivoje Unković, saopšteno je iz Banskog dvora.

Unković je istakao da novi susret sa djelima LJubomira Gajića i podsjećanje na sve ono što je on kao univerzitetski profesor, slikar i čovjek dao ovim kulturnim prostorima - zaslužuje posebnu pažnju.

"Izložba `Duboki trag` je dragocjen događaj i imaćemo priliku da se narednih mjesec dana upoznamo o zadnjoj izložbi LJubomira Gajića, koja je, rekao bih, nastala u jednoom dahu. On je zaista ostavio dubok trag, a na nama je da taj trag prepoznamo", istakao je Unković.

LJubomir Gajić /1948-2017/ je priznati akademski slikar i sociolog kulture, koji je u Beogradu završio Fakultet političkih nauka i Akademiju likovnih umjetnosti, a prvu samostalnu izložbu imao je 1966. godine.

Gajić je jedan od osnivača Akademije umjetnosti u Banjaluci, na kojoj je kao redovni profesor, na predmetu Crtanje i slikanje, izveo prvu klasu mladih umjetnika.

Bio je redovni profesor Metodike nastave na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, te osnivač i prvi predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika Republike Srpske.

Organizator izložbe je Udruženje građana "REZ", u saradnji sa Banskim dvorom - Kulturnim centrom.

Pokrovitelji izložbe su predsjednik Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.