VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 08/03/2020

POLITIČKI PRITISCI DESTRUKTIVNI PO DEMOKRATIJU

 

Politički pritisci na pravosuđe djeluju destruktivno na ukupne demokratske odnose u BiH... Neusvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH moglo bi da dovede do onemogućavanja procesuiranja predmeta ratnih zločina jer mnogi svjedoci umiru pa će mnogi ratni zločinci ostati nekažnjeni... Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a u sadašnjem sastavu je brutalan pritisak politike i suprotan je svim evropskim standardima, ističe Tegeltija.

 

Razgovarala: Željka DOMAZET

SARAJEVO, 8. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija upozorio je da je neprimjeren politički pritisak na pravosuđe destruktivan po ukupne demokratske odnose u BiH.

"Rukovodeći se tezom da dovoljno puta ponovljena laž postaje istina oni koji fabrikuju tu laž pokušavaju da stvore alibi za preuzimanje kontrole nad pravosudnim sistemom", tvrdi Tegeltija u intervjuu Srni.

PRIJEDLOG ZAKONA O PRESTANKU MANDATA VSTS - NAJOČITI PRIMJER PRITISKA

Tegeltija je ocijenio da je Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu, koji je usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH, do sada "najeklatantniji, najočitiji, brutalan, demokratskom društvu i principu podjele vlasti potpuno suprotan pritisak politike i političara na pravosudni sistem".

"Zamislite političar Dragan Mektić, protiv kojeg je potvrđena optužnica za korupciju i kojeg očekuje suđenje, predlaže, a Predstavnički dom usvaja smjenu članova najvišeg pravosudnog tijela u BiH. Pa kakva je to poruka sudijama i tužiocima koji postupaju u predmetu u kojem je optužen taj političar ili bilo koji drugi političar za korupciju", pita Tegeltija.

On ističe da je, čak i kada se to zanemari, taj zakon potpuno suprotan svim evropskim standardima iz oblasti pravosuđa, podsjetivši da je zbog sličnog poteza Poljska izbačena iz Evropske mreže sudskih savjeta i ima ogroman problem sa Evropskom komisijom.

"Evo ja upućujem sve da od Brisela ili Delegacije EU u BiH zatraže mišljenje o kompatibilnosti ovakvog zakona sa standardima EU, kojoj BiH teži", rekao je Tegeltija.

ZBOG NEUSVAJANjA REVIDIRANE STRATEGIJE MNOGI BI MOGLI OSTATI NEKAŽNjENI

Komentarišući činjenicu da BiH već gotovo dvije godine nije usvojila Revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, Tegeltija ističe da je to neopisiv apsurd i izražava bojazan da se iza toga krije želja da se odugovlačenjem onemogući procesuiranje predmeta ratnih zločina.

"U konačnici, zbog smrti osumnjičenih i svjedoka biće nemoguće okončati sve te predmete, te će mnogi ratni zločini ostati neprocesuirani i nekažnjeni", upozorio je Tegeltija.

Na konstataciju da se u BiH već godinama za predmete ratnih zločina jednima sudi po Krivičnom zakonu BiH, a drugima po Krivičnom zakonu nekadašnje Jugoslavije, što ukazuje na to da u BiH nisu svi jednaki pred zakonom, Tegeltija kaže da povodom tog pitanja postoji odgovarajuća odluka Evropskog suda za ljudska prava koja jasno ističe zabranu retroaktivnosti.

"Ta odluka se mora poštovati", kategoričan je Tegeltija.

PRAVOSUDNI SISTEM BiH SUOČEN SA PROBLEMIMA KOJIH NEMA U DRUGIM ZEMLJAMA

Na pitanje da li je uspjela reforma pravosudnog sistema u BiH i pokušaj da se on učini efikasnijim, Tegeltija je napomenuo da je pravosudni sistem u BiH posljedica ustavne strukture BiH i da je kao takav veoma složen i suočen sa brojnim problemima koje nemaju neke druge zemlje.

On je ocijenio da su postignuti izuzetno dobri rezultati u mnogim oblastima, kao što je smanjenje broja neriješenih predmeta na sudovima i tužilaštvima, značajno skraćenje roka trajanja postupaka, mada, kako kaže, i tu postoji prostora za dodatno poboljšanja stanja.

"U nekim oblastima, kao što je borba protiv korupcije, rezultati nisu zadovoljavajući. Problem je i to što se dobri rezultati jednostavno ne vide od ovih loših u oblasti procesuiranja korupcije jer je na tome fokus javnosti, pa se površno stiče utisak da u pravosuđu ništa ne valja, a to je daleko od istine", rekao je Tegeltija.

Osvrćući se na činjenicu da je posljednjih godina i on lično, kao i neke njegove kolege izložen stalnim pritiscima pojedinih političkih zvaničnika koji traže njihove smjene i ostavke, Tegeltija kaže da je tu "stvar vrlo jednostavna i jasna".

"U meni vide personifikaciju pravosudnog sistema na koji nemaju uticaj i to žele da promijene, pri tome se služeći poznatim metodama diskvalifikacije, diskreditacije, spinovanja, etiketiranja koji se učestalo ponavljaju kroz medije koje kontrolišu. Na taj način pokušavaju da ostvare svoj cilj i stvaraju opštu klimu u kojoj je jedino rješenje 'skloniti Tegeltiju' i onda će 'procvjetati ruže", rekao je predsjednik VSTS-a.

Komentarišući ocjene pojedinih političara iz opozicionih stranaka u Republici Srpskoj da je pravosuđe u Srpskoj pod kontrolom srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a istovremeno se hvale sudskim presudama sudova u Srpskoj onda kada presuđuju u njihovu korist, Tegeltija kaže da je to samo po sebi oksimoron /apsurd/.

"Kada pojedini političari, nevladine organizacije ili grupe građana koje tvrde da je pravosuđe pod političkim uticajem dobiju presude sudova u svoju korist, tada se na sav glas njima javno hvale i dokazuju kako je nezavisni sud potvrdio da su u pravu", podsjeća Tegeltija.

On dodaje da tada nema primjedbi na nezavisnost pravosuđa, da tada pravosuđe nije problem ili je to, u najboljem slučaju, dokaz da u pravosuđu ima "pojedinih časnih sudija".

"Ako je to pravosuđe pod političkim uticajem, zar ne bi bilo logično da presuđuje konstantno protiv pojedinaca, grupa ili nevladinih organizacija koji su 'oponenti vlasti'. Primjera za ovakve duple standarde je bezbroj", napominje Tegeltija i zaključuje da to samo govori o besmislenosti svih tih optužbi.