VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 07/03/2020

PRVO BRIGA O LOVIŠTU PA TEK ONDA LOV

 

U lovački dom do sada je uloženo oko 40.000 KM, a potrebno je oko 60.000 KM da bi objekat bio završen. Dio sredstava obezbijeđen od resornog ministarstva, dio od opštine i lovačkog udruženja, a dio su skupili sami lovci.

 

Priredila: Marija ADAMOVIĆ

KOSTAJNICA, 7. MARTA /SRNA/ - Lovačko udruženje "Balj" iz Kostajnice gazduje lovištem površine 8.568 hektara, a za više od 160 članova, koji brigu o lovištu odlično uklapaju sa druženjem u prirodi, prioritet nije lov, nego očuvanje lovišta, briga o divljači i unapređenje lovnog turizma.

Predsjednik udruženja Nenad Reljić kaže se za Srnu da se, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske trenutno realizuje projekat postavljanja automatskih hranilica sa video-nadzorom.

"Cilj postavljanja hranilica jeste zadržavanje, prihrana i poboljšanje kvaliteta divljači u našem lovištu, dok preko nadzornih kamera pratimo brojnost divljači i efektivnost hranilica. Prošle i ove godine postavili smo deset hranilica i isto toliko nadzornih kamera”, objašnjava Reljić.

On napominje da resorno ministarstvo izdvaja novčana sredstva za lovačka udruženja s ciljem razvoja lovstva.

"Ministarstvo je u posljednje dvije godine sa oko 20.000 KM podržalo naša četiri projekta. Dio sredstava smo povukli za nabavku divljači, dio smo uložili u lovački dom koji je u izgradnji, a dio za nabavku hranilica prošle i ove godine”, precizira Reljić.

On navodi da su prošle godine uspjeli da "pokriju" lovački dom na brdu Balj na lokaciji Vučjak, što je jedan od najvećih poslova koji u posljednjih par godina urađen u ovom lovačkom udruženju.

"Cilj nam je da napravimo objekat koji će imati smještajni kapacitet od 26 kreveta, tako da buduće generacije mogu razmišljati i o kvalitetnijem lovnom turizmu", ističe Reljić.

U lovački dom do sada je uloženo oko 40.000 KM, a potrebno je oko 60.000 da bi objekat bio završen. Dio sredstava obezbijeđen od resornog ministarstva, dio od opštine i lovačkog udruženja, a dio su skupili sami lovci.

"Lani smo završili i lovnu osnovu, odnosno akt na osnovu koga se koristi lovište tokom deset godina. Moramo ispuniti određene uslove da bismo mogli koristiti lovište, što podrazumijeva određeni broj čeka, hranilica, lovno-tehničkih i lovno uzgojnih objekata", objašnjava Reljić.

Sve to se koncipira preko lovne osnove koja predstavlja desetogodišnji plan razvoja lova i lovačkog udruženja "Balj".

Lovci imaju na raspolaganju dvije lovačke kuće, lovački dom u gradu u kome se nalazi i kancelarija udruženja, te lovački dom u izgradnji. U lovištu se nalazi 12 visokih čeka i više od 40 hranilišta.

Prema Reljićevim riječima, u kostajničkom lovištu od visoke divljači love se srndaći i divlje svinje, a od sitne lisica, zec i fazan, te u posljednje vrijeme i šljuka.

"Prije nekoliko godina imali smo odstrel srndaća i taj trofej je ocijenjen kao bronzani. Kod srndaća se ocjenjuju rogovi, njihova debljina, visina, raspon, dužina parožaka, boja, okićenost… i ovo je jedan od najboljih odstrela u našem udruženju", navodi Reljić.

Članarina je 120 KM za redovne i 70 KM za počasne lovce, a u cijenu je uključena i lovna karta.