VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/03/2020

FOTO-IZLOŽBA "PRVA ŽENA U SVEMIRU" O VALENTINI TEREŠKOVOJ

 

PALE, 6. MARTA /SRNA/ - Višednevna foto-izložba "Prva žena u svemiru", u okviru koje je na osam eksponata prikazan životni put Valentine Tereškove, kao majke, bake i svjetske ličnosti, od djetinjstva, pripreme i boravka u svemiru, otvorena je danas na Palama.

 

Organizator izložbe je Željko Stojanović, uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Stojanović je novinarima rekao da je na području Sarajevsko-romanijske regije prvi put napravljena foto-izložba namijenjena Valentini Tereškovoj, koja je dijete sa sela.

On je naveo da su, povodom rođendana prve žene kosmonauta Valentine Vladimirovne Tereškove i 8. marta - Međunarodnog dana žena, na osam eksponata napravili izložbu od 41 fotografije.

"Sa kosmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu je 16. juna 1963. godine lansirana u svemir u brodu `Vastok šest`. Za tri dana u svemiru, Valentina je napravila 48 orbita oko Zemlje. Dok je ljudskog roda taj podvig će se pamtiti", naglasio je Stojanović.

Prema njegovim riječima, želja je bila napraviti nešto posebno, te su se dotakli Valentininog djetinjstva, mladosti, pripreme za svemir, boravka i povratka iz njega i, što je posebno važno, a malo se zna - njene porodice.

Stojanović je rekao da će foto-izložba biti otvorena do ponedjeljka, 9 marta, u holu objekta "Elektrodistribucije" Pale i Filijale Fonda PIO Republike Srpske.

Treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Nikolaj Manulik rekao je da je ta ambasada zahvalna Stojanoviću i Republici Srpskoj što su omogućili otvaranje ove izložbe na Palama kako bi javnost saznala nešto više o njihovom heroju Valentini - prvoj ženi u svemiru.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je riječ o lijepoj izložbi povodom Osmog marta, kao i o prvoj ženi koja je odletjela u svemir, a danas slavi 83. rođendan.

Tereškova je rođena 6. marta 1937. godine u Maslenikovu, u Rusiji. Postala je prva žena u svemiru nakon što je prošla proces selekcije više od 400 žena koje su se prijavile, a na kraju je bilo pet finalistkinja.