VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura06/03/2020

PROMOVISANA KNjIGA "USTAVNOST I DRŽAVNOST U BiH"

 

KOTOR VAROŠ, 6. MARTA /SRNA/ - Reprint izdanja lista "Otadžbina" i knjiga "Ustavnost i državnost u BiH" promovisani su večeras u Narodnoj biblioteci u Kotor Varošu, a autor Božidar Bojanić kaže da ga je Ustavni sud BiH svojim vrlo spornim odlukama ponukao da napiše ovu knjigu.

 

"Da napišem knjigu `Ustavnost i državnost u BiH` ponukao me Ustavni sud BiH nekim svojim vrlo spornim odlukama jer je svima jasno da se tu radi o ataku na Republiku Srpsku i da sve to što taj sud radi nema veze sa pravom", istakao je Bojanić.

Bojanić je rekao da je list "Otadžbina" nastao u vrijeme kada je ratni vihor već počeo na ovim prostorima, po uzoru na Kočićevu "Otadžbinu".

Recenzent lista "Otadžbina" Bogdan Ristić naglasio je da je on nastao na temeljima Kočićevog istoimenog lista.

"Ukoliko ova naša otadžbina bar dijelom liči na onu Kočićevu, mi smo ponosni. U ovom listu su objavljivane teme vezane za kulturu, književnost i sve aspekte društvenog života. Bilo bi dobro da se nastavi taj posao, a ovo reprint izdanje brojeva od maja 1994. godine do novembra 1997. godine predstavlja trajnu vrijednost", pojasnio je Ristić.

Recenzent Đurađ Kušljić rekao je da list "Otadžbina" nije štedio nikoga, pa ni tadašnju vlast.

"U vrijeme kada je nastao, cilj lista bio je da sačuva narod da ne uđe u ratne sukobe i da se izbjegnu ružni događaji", poručio je Kušljić.

Večerašnjoj promociji prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.