VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/03/2020

ZATVOREN "FEST" URUČENjEM NAGRADE MALKOVIČU

 

BEOGRAD, 9. MARTA /SRNA/ - U Beogradu je svečano zatvoren 48. Beogradski međunarodni filmski festival "Fest", dodjelom nagrada i uručenjem priznanja "Beogradski pobjednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti holivudskom glumcu Džonu Malkoviču.

 

"Beogradski pobjednik" za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu na sinoćnjoj ceremoniji zatvaranja pripao je filmu "Nevidljivi život" reditelja Karima Anjuza, koji govori o nevidljivom životu žena, posebno samohranih majki, izbjeglica i Romkinja u regionu.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Vaclav Marhoul za film "Obojena ptica", jer je "napravio iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem", saopštio je organizator festivala "Cebef".

Zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi, Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenario za film "Mliječni zubi".

Za lik oca koji želi da vrati djecu u filmu "Otac", hrvatski glumac Goran Bogdan dobio je nagradu za najboljeg glumca u glavnoj ulozi, koju je posvetio kolegi, preminulom srpskom glumcu Nebojši Glogovcu.

Trina Driholm nagrađena je za najbolju žensku ulogu u filmu "Dama herc".

Za najbolji debi nagrađen je Filipo Menegeti, reditelj filma "Nas dvije".

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu pripala je filmu "Sumrak u bečkom haustoru".

Nagradu je Mladenu Đorđeviću uručio Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Najbolji film u takmičarskom programu "Fest fokus" jeste ostvarenje Ivane Mladenović "Ivana grozna".

Žiri takmičarskog programa "Nebojša Đukelić" odlučio je da nagradu koja nosi ime srpskog čuvenog kritičara dodijeli filmu "Mater" reditelja Jure Pavlovića.

"Politikina" nagrada Milutin Čolić, za reditelja najboljeg srpskog filma na "Festu" uručena je Mladenu Đorđeviću za "Sumrak u bečkom haustoru". Đorđević je nagradu posvetio gastarbajterima, o kojima njegov film govori.

Zbog "svoje dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe", nagrada žirija "Fedeora" dodijeljena je filmu "Otac" Srdana Golubovića.

"Stela artoa" za najtraženiji film pripala je filmu "Otac" Srdana Golubovića.

Na kraju ceremonije veliko finale označila je dodjela "Beogradskog pobjednika" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti Džonu Malkoviču.

"Nikad nemam osjećaj kao da sam zaslužio priznanja jer sam imao toliko sreće u životu. Imao sam priliku da radim sa zaista sjajnim ljudima, fenomenalnim kolegama, rediteljima, piscima, glumcima, glumicama, bila je ovo fenomenalna vožnja", rekao je legendarni holivudski glumac primajući nagradu.

Nakon dodjele nagrada Malkovič je izveo muzičko-scenski performans "Muzički kritičar", koji je osmislio Aleksej Igudesman.