VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika10/03/2020

PRETRESI U CAZINU ZBOG IZDAVANjA LAŽNIH DIPLOMA

 

ISTOČNO SARAJEVO, 10. MARTA /SRNA/ - U nastavku akcije kodnog naziva "Pero" koja se odnosi na izdavanje lažnih diploma pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ oduzeli su predmete i dokumentaciju prilikom pretresa prostorija Visoke međunarodne škole Cazin i obrazovnog centra "Vita plus" u Cazinu.

 

U pretresu ovih prostorija juče su oduzeti 1.164 predmeta /registratori, matične knjige, novac/, te razna poslovna dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz za krivična djela, saopšteno je iz Sipe.

Prostorije su pretresene radi pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja, krivotvorenje, poreska utaja i pranje novca.

Postupajući prema naredbama Kantonalnog suda u Bihaću, nastavak akcije "Pero" izvršen je u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona i službenika Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Bihać.

Prema ranijim navodima medija, ova ustanova, iako je prestala sa radom 2005. godine, i dalje je vršila upis kandidata.

U pritvoru se od ranije nalazi Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i poslanik u kantonalnom Skupštini, te nekadašnji generalni sekretar A-SDA.

On je i vlasnik Centra za obrazovanje "Vita plus" u Cazinu i glavni organizator kriminalne grupe koja je, prema navodima kantonalnog Tužilaštva, oštetila budžet za 200.000 KM.

Osim Hadžipašića, u pritvoru je i njegov saradnik i suvlasnik Centra Goran Lalović. Ostalih desetak osoba brani se sa slobode, uz mjere zabrane.

Oni su, navodno, prodavali diplome po cijeni od 1.000 do 25.000 KM.