VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

RADMANOVIĆ: RAD PRAVOSUĐA - POKAZATELJ NAPRETKA ZEMLJE PREMA EU

 

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović istakao je tokom rasprave o situaciji u pravosuđu u BiH da rad pravosuđa predstavlja pokazatelj napretka zemlje prema EU.

 

"Po mom viđenju održavamo najvažniju sjednicu u posljednjih 15 mjeseci koliko radi ovaj saziv. Da sam upravu pokazuju i uvodna izlaganja i ovo je mnogo više nego rasprava o samom pravosuđu koje je temelj svakog društva. Zbog toga, kada raspravljamo o njemu imamo i vrh zakonodavne i izvršne vlasti", rekao je Radmanović.

On je ukazao da rasprava o pravosuđu treba da bude u demokratskoj atmosferi i da svi treba da pokažu koji demokratski nivo je dostigla BiH jer nije dobro da se parlament pretvori u sudnicu.

"Čemu težimo? Težimo razvoju demokratije u kojoj će svako svakoga čuti, ponekad i sa oštrim riječima", rekao je Radmanović, ističući da je skoro na svakoj sjednici, bez obzira što ta tema nije bila na dnevnom redu, raspravljano o pravosuđu.

On je naveo da rad pravosuđa pokazuje da li se zemlja razvija i napreduje prema vladavini zakona, te da će se tokom današnje rasprave pokazati da li BiH želi da ide ka EU.

"Oni koji koče raspravu i ne žele da se razvija pravosuđe u skladu sa evropskim normama koče i put ka EU. Taj se put rješava danas na ovoj sjednici", istakao je Radmanović.

On je izrazio uvjerenje da će parlamentarci, kao i u nekim prethodnim rasrpavama kada nisu bili prisutni predstavnici VSTS-a, Suda i Tužilaštva BiH, govoriti o značaju razdvojenosti funkcija.

Radmanović je naglasio da postoji odvojenost sudske, zakonodavne i izvršne vlasti i da doprinos tome treba dati i danas.

"Vjerujem da ćemo potvrditi da nam je potrebno efikasno i nepristrasno pravosuđe i da ćemo učeniti sve što je u našoj moći da tako i bude", dodao je Radmanović.

On je napomenuo da u okviru današnje rasprave treba razgovarati i o slobodi i suverentitetu, odnosno upravljanju bez stranaca.

Radmanović je ukazao da BiH, s obziorom na pravne fakultete sa tradicijom i kvalitetne kadrove, može bez stranaca da radi na razvoju pravosuđa, ali i sistema u cjelini.

"Neka ovo bude poziv da zajedno i svim snagama dođemo do toga da nema stranih sudija i bilo kakvog stranog uticaja u BiH, osim pomoći, a posebno u pravosuđu", rekao je Radmanović. /nastaviće se/ss/bm/ljlj