VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

NOVAKOVIĆ BURSAĆ: DODIK JE DOBIO NAJVIŠE GLASOVA BIRAČA U ISTORIJI BiH

 

SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Šef Kluba poslanika SNSD-a Snježana Novaković Bursać poručila je da će poslanici ove stranke napustiti sjednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH ukoliko pojedini poslanici nastave sa nedoličnom retorikom.

 

Reagujući na izjavu poslanika SDP-a Zukana Heleza da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svojim djelovanjem, kako kaže, ugrozio ustavnopravni poredak BiH, te upitao predstavnike pravosuđa u BiH zašto ga nisu uhapsili, Bursaćeva je istakla da je Dodik na proteklim izborima dobio najveći broj glasova ikada zabilježen u BiH.

Predsjedavajući Srpskog kluba poslanika Nenad Stevandić rekao je Helezu da samo u Sjevernoj Koreji jedan političar može naručivati hapšenje drugog političara.

"Mi nismo Sjeverna Koreja i držimo se dnevnog reda", naglasio je Stevandić.

Poslanik SNSD-a Sanja Vulić ocijenila je da je Helezova raspravu poziv na odmazdu protiv Dodika i usprotivila se necivilizovanoj retorici protiv bilo kog izabranog predstavnika iz Republike Srpske.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović istakao je u raspravi o stanju u pravosuđu da je vladavina prava sistem, čiji je dio i Predstavnički dom, koji donosi zakone.

"Bez ovog doma, stanje u pravosuđu se ne može popraviti", rekao je Osmanović.

Ocijenivši da je u BiH poljuljano povjerenje u pravosuđe, on je rekao da se to nepovjerenje posebno odražava kroz nepovjerenje VSTS, čiji se članovi doživljavaju kao nedodirljivi i iznad zakona.

Osmanović se založio za ozbiljnu reformu VSTS, revidiranje postupka izbora članova Savjeta, te za to da reforma pravosudnog sistema obuhvati i formiranje vrhovnog suda BiH. /nastaviće se/ss/bm