VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/03/2020

LUKIĆ: TVRDOGLAVA POLITIKA SADAŠNjEG RUKOVODSTVA SDS-a

 

BANjALUKA, 11. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Prve SDS Radomir Lukić istakao je da je sudbina Miće Mićića, koji je isključen iz SDS-a, izraz tvrdoglave politike sadašnjeg rukovodstva te stranke o saradnji sa vodećim strankama u Srpskoj, kada je neophodno jedinstvo o bazičnim stvarima za opstanak srpskog naroda.

 

"Nama treba jedinstvo, razumijevanje, a ne treba nam razmimoilaženje do onog stepena da se gotovo sa gađenjem tvrdi da nema nikakve saradnje sa SNSD-om i da SDS, kako je to rekao njen pedsjednik Mirko Šarović, može samo da sruši i zamijeni /lidera SNSD-a Miorada/ Dodika", poručio je Lukić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je to ponovljena situacija od prije dvadesetak godina te da su uloge samo promijenjene.

"SDS sada ubire tantijeme poteza koje je činio nekadašnji predsjednik stranke Mladen Bosić i on je sa svojim sljedbenicima doveo do toga da SDS prvo pita strance i političko Sarajevo šta treba da radi, a to poslije saopšti javnosti Srpske, ne pitajući se šta narod Srpske misli o tome", naglasio je Lukić.

On je konstatovao da je to pogrešan put, dodavši da je prema njegovim saznanjima bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara /Dragan Mektić/ u vrijeme dok je SDS činio većinu u parlamentu BiH izabran na zahtjev stranaca iako je tada to mjesto bilo predviđeno drugom dijelu SDS-a, koji je to po unutrašnjim propisima i načelima i dogovorima imao pravo po izbornom uspjehu.

Lukić je naglasio da je takva politika dovela do raspuštanja dva najsnažnija gradska odbora - u Doboju i Bijeljini, te se postavlja pitanja gdje će to paranje tkiva SDS-a da stane.

"To se dešava zato što u stranci nema ratnog kadra, kako je to trijumfalno govorio Bosić. SDS je očišćen od ratnog kadra i stranku vodi navodno mirnodopski kadar i taj harakiri koji je učinio Bosić sa sljedbenicima je doveo do ove situacije u SDS-u", naveo je on.

Na pitanje da li je moguća saradnja Prve SDS-a sa Mićom Mićićem i drugim kadrom koji je eliminisani iz SDS-a, Lukić je rekao da su vrata otvorena svima koji smatraju da Prva SDS baštini ideje, organizaciju, djela, istrajnost i čestitost SDS-a iz najtežih vremena.

Time bi, rekao je on, stranka bila ojačana, što bi u budućnosti omogućilo da se sa drugim strankama napravi čvrst koalicioni blok za očuvanje Srpske.

Govoreći o prijedlogu zakona kojim je predviđeno da strane sudije u Ustavnom sudu BiH budu zamijenjene domaćim, Lukić je rekao da Prva SDS to podržava.

"I ranije smo iskazivali podršku ideji da se strane sudije eliminišu jer im nije mjesto na bilo kakav način u ovom vremenu, a sa druge strane izražavamo neslaganje sa predloženim načinom izbora ove trojice sudija i poslije toga svih budućih sudija. Sudije Ustavnog suda BiH trebalo bi da biraju zakonodavna tijela, odnosno skupštine entiteta i to ne bi trebalo da bude u nadležnosti Predsjedništva BiH, jer je to još jedan oblik razvlašćivanja Srpske", naveo je on.

On je dodao da je stav njegove stranke da pravo veta treba uvesti i u rad Ustavnog suda BiH jer mu tamo ima mjesta.

"To je ustanova koja je univerzalna za ovu i ovakvu BiH, koja očigledno ne može da bude drugačija osim kao krajnje diktatorska ili marionetska tvorevina. Kao demokratska tvorevina ona bez prava veta ne može da opstane", naveo je on.

Lukić je naglasio da Prva SDS podržava mjere koje preduzima Vlada Srpske u sprečevanju širenja virusa korona, u prvom redu zabrane okupljanja većeg broja ljudi, kao i obustavljanje nastave u školama i na fakultetima.

On je pozvao nadležna ministarstva da sačine plan nadoknade nastave.