VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Hronika11/03/2020

ODUZETA DOKUMENTACIJA IZ MINISTARSTVA ODBRANE

 

ISTOČNO SARAJEVO, 11. MARTA /SRNA/ - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ privremeno su oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj firmi iz Hrvatske, a čime je budžet institucija BiH oštećen za 6.297.580 KM.

 

Navedene aktivnosti rezultat su sprovođenja istrage po naredbi Tužilaštva BiH, koja se odnosi na postojanje sumnje da su u periodu od 22. marta do 22. oktobra 2010. godine bez saglasnosti Predsjedništva BiH, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije.

Ugovori su zaključeni tokom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava odbrane i jednog preduzeća iz Hrvatske, saopšteno je iz Sipe.

Osumnjičeno lice izmijenilo je bitne elemente osnovnih ugovora tako što je smanjivalo velike količine naoružanja i municije koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima preduzeća iz Hrvatske.

Navedenim radnjama oštećen je budžet institucija BiH u iznosu od 6.297.580 KM.

O realizaciji navedene naredbe, pripadnici Sipe će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.