VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura11/03/2020

POČELI "ANTIĆEVI DANI"

 

NOVI SAD, 11. MARTA /SRNA/ - Kulturna manifestacija "Antićevi dani", posvećena velikom srpskom pjesniku 20. vijeka i svestranom umjetniku visprenog duha Miroslavu Antiću, počela je danas u Novom Sadu.

 

U okviru ceremonije otvaranja 13. "Antićevih dana", gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je pjesniku Bojanu Vasiću uručio prestižnu književnu nagradu "Miroslav Antić" za zbirku poezije "Toplo bilje", čiji je izdavač novosadski Kulturni centar.

Predsjednik stručnog žirija Miroslav Radonjić naglasio je da je nagrada otišla u prave ruke, pohvaljujući zbirku "Toplo bilje".

Vučević je, obraćajući se prisutnima u Gradskoj kući, istakao da je Antić u Novom Sadu posijao tragove svoje genijalnosti.

"Imao je, čini se, previše energije za jedan život i kao da je imao ugrađen kod koji ga je vodio da živi brže od života. Padao je, ali se i dizao, a uvek je veličao iskonske vrednosti. Učio nas je da volimo i da gledamo u zvezde i ta učenja po Miki pravila su ljude od mnogih generacija", rekao je Vučević.

Prema njegovim riječima, njegujući "Antićeve dane", grad želi da svakom djetetu približi tu poetsku čaroliju.

"Želimo da se kroz njegova dela deca uče životu i da postaju ljudi uz pesme `Garavi sokak`, `Plavi čuperak`, `Šašavu knjigu` i mnoge druge. `Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš nestvarnog`, govorio je Mika, a ova manifestacija upravo služi da produži nit saznanja o Antiću, koji ostaje večno isti - večito mlad i zaljubljen", rekao je Vučević.

Prisutnima u Gradskoj kući obratio se i direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, koji je izrazio zadovoljstvo što je Centar i ove godine organizator "Antićevih dana".

"Sutra će u kulturnoj stanici `Eđšegu` biti upriličena izložba 150 dečijih radova nastalih na konkursu `Stvarnost je stvarnija ako joj dodaš malo nestvarnog`", najavio je Panaotović.

U okviru manifestacije položeni su vjenci na Antićev grob, kao i na spomen-obilježje u novosadskom Dunavskom parku.

Vijence su položili član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković i član Odbora i predsjednik stručnog žirija manifestacije "Antićevi dani" Miroslav Radonjić.

Program 13. "Antićevih dana" odvijaće se od danas do petka, 13. marta, u novosadskom Kulturnom centru, Kulturnoj stanici "Eđšegu" i novosadskoj Izdavačkoj kući "Prometej".

Manifestaciju organizuje Skupština grada Novog Sada u saradnji sa novosadskim Kulturnim centrom.

Miroslav Mika Antić /1932-1986/ se, osim što je pisao poeziju, uspješno bavio slikarstvom, novinarstvom i filmom.

Živio je u Novom Sadu, a prije nego što je postao poznat, bavio se raznim poslovima, pa je ostalo upamćeno da je bio i mornar, te da je radio u lutkarskom pozorištu.